Duur 04:45
Gepubliceerd op 6 april 2016

Deel 6: Moeilijke begrippen

Over wijn wordt soms met veel moeilijke woorden gesproken. Wat betekenen ze?

Vin de table: eenvoudige tafelwijn, herkomst onbekend.

Vin de Pays: streek- of landwijn. Dat ‘streek’ is een ruim begrip: soms is dat een regio, soms een departement en dan weer een zone.

AP (voorheen AC): Staat voor appellation protégeé, dat betekent dat de wijn streng gecontroleerd is op herkomst, druivensoort, manier van planten en snoeien en alcoholpercentage. Vaak staat er tussen de A en de P een regio of dorp genoemd, dan moeten de druiven echt van die plek komen. Appellation d’Origine Protégée, AOP dus (tot 2010 heette dit AOC).

Cuveé: vat. Ziet u op een wijnetiket staan als de wijn uit een bepaald vat komt. Ook wel riserva of reserva genoemd, dit benadrukt de speciale kwaliteit van de wijn.

Cépage: een wijn die voornamelijk van één soort druiven is gemaakt.

Blend: een wijn die gemaakt is van meerdere druivensoorten.

Vieilles vignes: druivenstokken op leeftijd, dus de druiven geven wat meer diepgang.

Sur lie: het bezinksel van de eerste persing zit nog in de wijn. De wijn is dan dus ongefilterd, iets wat u ook tegenkomt bij vins nature, wijnen die ook nauwelijks andere toevoegingen – zoals zwavel – hebben.

Terroir: De bodem, de aarde waar de druivenstokken op groeien. Samen met de druivensoort en het klimaat bepaalt dit de smaak en de kwaliteit van de wijn. Vaak wordt terroir gebruikt om de optelsom van bodem, druif en klimaat te benoemen.

Bouquet: het palet van geuren die de wijn afgeeft: het aroma, het parfum en de neus van de wijn.

‘Hoog in de zuren’ of ‘stevige tannines’: u proeft flink wat zuren, de tannines bepalen de stroefheid van een rode wijn.

Decanteren: overgieten van wijn in een wijnkaraf zodat er flink wat zuurstof bijkomt en de wijn kan ademen. Soms blijft er droesem achter in de fles, het bezinksel van de wijn, ook wel depot genoemd.

Afdronk: dat wat u proeft als u de wijn doorgeslikt heeft.

De wereld van de wijn bevat veel jargon, maar met een beetje oefening leert u de termen vanzelf kennen. In deel 7 krijgt u even geen theorie, maar praktijk: op naar het wijnschap in de supermarkt! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer