Duur 04:40
Gepubliceerd op 6 april 2016

Deel 3: Wijnlanden

Bij wijn denkt u natuurlijk aan Frankrijk, maar Italië en Spanje doen niet onder voor Frankrijk. Sterker nog: Italië is wijnproducent nummer één van Europa! Wat zijn de belangrijkste wijnlanden en waarom?

Frankrijk:

  • Bourgogne: Het klimaat , de bodem en de druif maken dat er mooie wijnen gemaakt worden, alhoewel de weersomstandigheden behoorlijk roet in de wijn kunnen gooien: er mislukt regelmatig een oogst door heftige hagel of regenval.
  • Bordeaux: de meeste verfijnde wijnen komen uit de Bordeaux. Vroeger waren dat vooral witte wijnen, nu is het 80% rood. Denk aan de grote wijnen uit Pomerol en de Médoc, die vaak jaren de kelder ingaan.

Italië:

  • Piemonte, waar bijvoorbeeld Barolo gemaakt wordt.
  • Toscane is natuurlijk befaamd vanwege de Chianti, en dat zijn allang geen bulkwijnen in mandflessen meer.

In het midden van Italië vindt u de witte Orvieto, ook internationaal geliefd.

Spanje:

Rioja en de Rueda, waar de frisse verdejo heel populair is. En er wordt natuurlijk veel sherry in Spanje geproduceerd, maar dat is versterkte wijn met een hoger alcoholpercentage.

Nieuwe wereldwijn

Er wordt ook steeds meer wijn gemaakt in Chili, Zuid-Afrika, Californië (Napa Valley), Argentinië en Australië. Deze landen hebben een gunstig wijnklimaat omdat er vaak zonnig en warm is.

Een goede wijn komt niet per definitie uit Frankrijk! Zo is het ook met jonge en oude wijn: oude wijn is niet altijd beter dan jonge wijn. Daarover meer in deel 4! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer