Duur 01:50
Gepubliceerd op 14 april 2016

Deel 9: Het juiste medicijn

Wie bepaalt wat u slikt? Een arts schrijft medicijnen voor op werkzame stof. Verschillende fabrikanten maken medicijnen met die stof. Welk merk u krijgt, bepaalt de apotheker.

Contracten

Apothekers sluiten contracten met geneesmiddelenfabrikanten. De verpakking, de vorm en de kleur van geneesmiddelen kunnen dus per apotheek verschillen. De werkzame stof is hetzelfde.

Vergoedingen

Zorgverzekeraars wijzen een voorkeursmiddel aan: binnen een groep van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof en dezelfde dosering komt een bepaald middel voor vergoeding in aanmerking. Dit is het zogenoemde preferentiebeleid. Meestal gaat het om het goedkoopste geneesmiddel in die groep.

Medische noodzaak

Alleen als het medisch noodzakelijk is, schrijft de arts voor op merknaam. Heeft u een voorkeur voor een merk? Geef bij de arts duidelijk aan wat uw argumenten zijn: waarom wilt u deze medicijnen? Luister ook naar de overwegingen van de arts. Informeer bij de zorgverzekeraar of dit middel ook vergoed wordt, of dat u moet bijbetalen.

Ergens is er misschien toch iets niet goed gegaan. Ook daarin wilt u gehoord worden, maar hoe pakt u dat aan? In deel 10 wordt het indienen van klachten besproken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer