Duur 01:40
Gepubliceerd op 14 april 2016

Deel 3: Gehoord worden

U verwacht deskundigheid, aandacht, begrip en duidelijke uitleg van uw arts. Soms verloopt een doktersbezoek niet zoals je zou willen.

Hoe denkt een arts?

Voor een arts staat het oplossen van de medische puzzel centraal. Hij moet uitzoeken wat er aan de hand is: een diagnose stellen. Daarna moet er bepaald worden wat er moet gebeuren: welke therapie?

Puzzel

Als patiënt heeft u een grote rol in het bijdragen aan die puzzel: een goede diagnose vraagt goede informatie van de patiënt. Zorg dus dat u alle informatie die u wilt delen goed op een rijtje heeft. Geef het ook aan als u zich ergens ongerust over maakt. Vraag door als u (nog) geen bevredigend antwoord heeft gekregen.

Drie belangrijke vragen

De drie belangrijkste vragen die u als patiënt moet stellen zijn:

  • Wat is het probleem?
  • Wat moet ik daaraan doen?
  • Waarom is het belangrijk dat ik die adviezen opvolg?

De zorgverlener is verplicht een duidelijk antwoord te geven op uw vragen. Is het nog niet duidelijk? Dan kunt u dat aangeven. Misschien is het mogelijk een vervolgafspraak te maken of zijn er instanties waar u terechtkunt met de vragen die u nog heeft.

Hoe beoordeelt u de antwoorden die u gekregen heeft? In deel 4 zal deze vraag beantwoord worden. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer