Duur 01:55
Gepubliceerd op 14 april 2016

Deel 6: Zelf zorg kiezen

De huisarts verwijst meestal naar een specialist in de buurt. Maar u mag ook zelf beslissen naar een andere behandelaar te gaan. U moet dan wel van tevoren met uw zorgverzekeraar overleggen of de kosten vergoed worden.

Soort verzekering

Bij een naturaverzekering bent u verzekerd van zorg van zorgverleners, die een contract hebben met uw verzekeringsmaatschappij. De zorgverleners en de verzekeringsmaatschappij hebben afspraken over de aard van de zorg en de prijs. Als patiënt hoeft u niets zelf te betalen of voor te schieten.

Met een restitutieverzekering verzekert u uzelf voor de kosten van de zorg. U betaalt zelf en kunt het bedrag declareren bij uw verzekeringsmaatschappij. Vraag vooraf of uw verzekeraar inderdaad de kosten vergoedt van de zorgverlener die u op het oog heeft. Niet alle behandelingen vallen onder de basisverzekering. Overleg met uw verzekeraar en vraag eventueel of uw arts uw keuze wil ondersteunen.

U kunt nog niet helemaal zeker van de diagnose of de voorgestelde therapie. Dan kunt u een second opinion vragen, hier gaat deel 7 over. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer