Duur 02:15
Gepubliceerd op 15 april 2016

Deel 9: Beplantingsplan in seizoenen

Een tuin kan heel het jaar door mooi zijn, door al bij de beplanting rekening te houden met de verschillende seizoenen.

Winter

Een wintertuin hoeft niet saai te zijn. Wat kleur betreft, is er heel veel mogelijk. Een boeiend voorbeeld van een beplantingsplan voor de wintertuin bevat winterbloeiers, vaste planten met een mooi wintersilhouet, heesters met kleurrijke takken en bomen met opvallend gekleurde stammen.

Lente

Tijdens de lente komen de bollen tot bloei. Narcissen, blauwe druifjes en krokussen in overvloed. Daarnaast is er keuze uit tal van vroegbloeiende vaste planten, heesters én bomen.

Zomer

De keuze aan planten die in de zomer hun pracht tonen, is overdadig. Bij het maken van een beplantingsplan voor zo’n tuin zijn vooral vaste planten te gebruiken, die stevig overeind blijven staan. Daarnaast moet er aandacht zijn voor bloemvormen én bladstructuren, maar vooral ook voor planten die na hun bloei nog mooi ogen.

Herfst

In de herfst is het tuinseizoen nog lang niet voorbij. Een afgewogen beplantingsplan zorgt ervoor dat de tuin juist dan nog voor spektakel zorgt. Dat kan behalve met mooie zaaddozen ook met opvallende vruchten en bessen.

Uw beplantingsplan maakt uw tuin een jaar rond een aantrekkelijke plek om te vertoeven en naar te kijken, maar het liefst niet met natte voeten of zandverstuivingen. En ook in donkere tijden moet er iets te bekijken overblijven. In deel 10 legt Leen uit dat u rekening moet houden met de grond, het water en de verlichting van uw tuin. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer