Duur 01:45
Gepubliceerd op 15 april 2016

Deel 2: Keuzes maken

Naast het bepalen van de sfeer is het belangrijk dat u de functie van uw tuin bepaalt. Oftewel: wat wílt u precies met uw tuin.

Praktische indeling

Door voor uzelf een overzicht te maken van wat u in uw tuin wilt doen, kunt u aan de hand van uw doelen een gerichte indeling maken.
Maak praktische afwegingen bij deze keuzes:

Zonaanbidder

Bent u een zonaanbidder? En wilt u uw tuin zo inrichten dat u optimaal van de zon kunt genieten? Dan zal u waarschijnlijk meerdere terrassen aan willen leggen, want de ochtendzon valt op een andere plaats in uw tuin dan de avondzon.

Kinderen

Hoeveel ruimte krijgen uw (klein)kinderen om in de tuin te spelen? Laat u ze dollen op een grasveld achter in de tuin? Of vindt u het juist fijn dat u de kleinsten vanuit huis in de gaten kunt houden? Dan plaatst u de zandbak dus naast het raam.

Actieve tuinier

Vraag uzelf af hoeveel tijd u werkelijk wilt besteden aan het onderhoud van uw tuin. Om uw borders in bloei te houden, zal u actief aan de gang moeten. Één keer in de twee weken moet u dan zeker aan het tuinieren. Wees u hiervan bewust bij de indeling.

Eten in de tuin

Een BBQ en een groot terras nodigen uit tot een gezellig tuinfeest. Houd bij de aanleg van uw tuin al rekening met de omvang van het terras. Zo voorkomt u dat u te weinig ruimte heeft voor de grote tuintafel, waar u met heel de familie aan wilt eten.

Eten uit de tuin

Wilt u groenten verbouwen in uw eigen tuin? Of koken met zelf gekweekte kruiden? Breng in uw ontwerp de kruidentuin dan dicht bij de keuken aan.
Als u van plan bent enkel voor eigen gebruik groenten te kweken, dan hoeft uw moestuin niet enorm groot te zijn. Dat scheelt in onderhoud en laat meer ruimte in de tuin over voor andere functies. U kunt hier de cursus moestuin volgen.

Modetrends

In tuinbladen en tv-programma’s komen tal van tuintrends voorbij. Denk bijvoorbeeld aan die grote loungesets. Houd er rekening mee dat dergelijke keuzes véél ruimte in beslag nemen in de tuin.
Een loungeset is én groot én zwaar om te verplaatsen. Staat uw loungeset ’s middags wel in de zon of bent u de meubelen de hele dag uit de schaduw aan het slepen? Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een dergelijke tuinset en dus ook bij het maken van uw tuinontwerp.

Kortom, kijk kritisch naar uw eigen situatie en stem uw keuzes af op uw mogelijkheden.

U weet nu wel wat u in de tuin wilt gaan doen, maar hoeveel ruimte heeft u daarvoor? In deel 3 laat Leen zien hoe u uw tuin kunt opmeten. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer