Duur 02:20
Gepubliceerd op 15 april 2016

Deel 7: Materiaalkeuze

Naast de vormen in de tuin, kunt u de sfeer ook bepalen met de materiaalkeuze van uw terrassen, looppaden en afscheidingen.

Wilde tuin

Een natuurlijke tuin oogt minder gestructureerd. Vaak voert begroeiing hierbij de boventoon. Denk bijvoorbeeld aan een jungletuin. Toch loopt u het gevaar dat een tuin gauw té wild wordt.

Als er geen duidelijke elementen in de tuin zichtbaar zijn, kan een wilde tuin zelfs iets beangstigend hebben. Zorg daarom altijd voor duidelijke looppaden of afscheidingen. Dit kan met schuttingen van wilgentakken of hagen.

Natuurlijke tuin

Een natuurlijke sfeer wordt versterkt door betegeling met natuurstenen. Zonder strak patroon. Vallend water is ook een kenmerk van een natuurlijke tuin. Een waterval is speels en minder gecultiveerd dan een fontein. Een waterval gemaakt van industriële materialen vermindert dit effect overigens al flink.

Bestrating

Bestrating bestaande uit meerdere kleuren of tinten oogt speels. Hoe kleiner de tegels hoe groter dit speelse effect. Maar let op, het kan ook heel druk overkomen. Grote tegels ogen eerder ruimtelijk.
Met klinkers is het leggen van patronen eenvoudiger.
Betonklinkers geven een heel strak eindresultaat.
Gebakken klinkersoorten zijn duurder en grilliger waardoor ze een ouderwets effect opleveren.

Houten vlonders

Een terras van hardhouten vlonderplanken is een goed alternatief voor tegels. Een houten terras heeft een natuurlijke uitstraling, nadeel is dat hout meer onderhoud vraagt. En het kan glad worden als er mos op groeit.

Thematuin

Met accessoires kunt u veel bereiken in het neerzetten van een bepaalde sfeer. Dat geldt ook bij de keuze van materialen. Heeft u hier al een duidelijk idee bij, zoek dan de materialen die de sfeer versterken, die u wilt uitstralen.

  • Denkt u aan een tuin in mediterrane sfeer, dan denkt u aan een schaduwterras met pergola.
  • Bij een landelijke sfeer kunt u denken aan rieten details of borders.
  • Een andere veelvoorkomende stijl is de Oosterse tuin met rode en zwarte elementen, zoals bijvoorbeeld de schutting, een bestrating bestaande uit donkere natuurtegels en verlichting die veel weg heeft van lampionnen.

Combineren van stijlen

Het combineren van stijlen is goed mogelijk als u tuinkamers creëert.
In een kleine tuin is het handiger het combineren van stijlen te beperken om een rommelige tuin te voorkomen. Kies dan voor een duidelijke sfeer en pas daar de materialen en vormen op aan.

Het idee van uw tuinontwerp is nu wel zo’n beetje rond, alleen… er staat nog geen plant in! Hoe pakt u een goed beplantingsplan aan, zodat u alle planten die u mooi vindt goed kunt zien? In deel 8 legt Leen uit hoe u een beplantingsplan maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer