Duur 02:20
Gepubliceerd op 15 april 2016

Deel 6: Vormen

In een tuinontwerp begint u vaak met het tekenen van vormen. Een recht terras, een ronde vijver of een kronkelend tegelpad zijn hier voorbeelden van. Grofweg is er een indeling te maken in twee soorten vormen: de natuurlijke vormen en de geometrische vormen.

Elke vorm geeft een andere uitstraling aan het tuinontwerp. Natuurlijke vormen geven de tuin vaak een speelse uitstraling, alsof de tuin uit zichzelf is ontstaan. Geometrische vormen geven een vastere structuur.

Rechthoek en vierkant

De rechthoek en het vierkant zijn de meest gebruikte vormen in het tuinontwerp. Deze vormen vindt u ook vaak terug in de vormen van het huis. Het is een duidelijke vorm die voor rust zorgt. Door meerdere vierkanten en rechthoeken haaks op elkaar te plaatsen, zorgt u voor een speels effect.

Cirkel

Een cirkel toepassen in de tuin maakt de tuin heel speels. Meestal zorgt deze krachtige vorm ervoor, dat dit een centrale rol speelt in het ontwerp.

Ovaal

Een ovale vorm is een afgeleide van de cirkel. Het is een aparte vorm die op diverse manieren toepasbaar is, zowel langgerekt als breed. De vorm behoudt dezelfde uitstraling.

Driehoek

De ruit en de driehoek worden vooral gebruikt in tegelpatronen, minder vaak als vorm in de tuin, omdat het vaak rommelig oogt.

Natuurlijke vormen

Een bochtig lijnenspel, de S-lijn, is ideaal voor de natuurlijke tuin. Het oogt organisch, waardoor het lijkt alsof de tuin zichzelf heeft gevormd.

Vormen geven de tuin een bepaalde uitstraling, maar de keuze van de materialen daarin kunnen die uitstraling versterken of teniet doen. Deel 7 zal gaan over de verschillende soorten materialen waar u uit kunt kiezen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer