Duur 03:05
Gepubliceerd op 15 april 2016

Deel 5: Kijklijnen en privacy

Bekijkt u uw tuin wel eens vanuit een Hollandse perspectief? In Nederland kijken we vaak van binnenuit naar de tuin, dus vanuit huiskamer of keuken. Het zou zonde zijn als u alleen bij warmere temperaturen van uw tuin kunt genieten.

Houd bij het maken van uw tuinontwerp daarom rekening met de kijklijnen, de plekken waarvandaan u naar buiten kijkt. Zo betrekt u buiten veel meer bij binnen.

Water

Kiest u ervoor om een vijver of waterval in je tuin te plaatsen, omdat u het rustgevend vindt om naar water te kijken? Dan is het zonde als u hier enkel naar kunt kijken als u op uw terras zit. Plaats uw vijver juist voor het raam waar u zicht op heeft. Dan kunt u dat rustgevende effect van water ook in de wintermaanden ervaren.

Hoogte

Door het werken met hoogteverschillen in uw tuin, creëert u veel diepte. Verticale elementen, zorgen voor een spannender en dieper lijkende tuin. Denk daarbij aan een beeldje of een pergola. Bij kleine tuinen is dit wat lastiger te realiseren. Door het gebruik van hogere beplanting en lage hagen kunt u ook in een kleine tuin diepte creëren.

Privacy

Door niet alleen uw eigen kijklijnen, maar ook die van de buren in uw ontwerp te tekenen, kunt u inschatten hoe u de privacy in uw tuin nog meer kunt vergroten.

Hoe kijken de buren vanaf hun dakterras uw tuin in? En waar is het terras van de naaste buren? Kijken ze vanaf hun terras recht uw tuin in? Teken deze lijnen in uw ontwerp, zodat u weet hoe u tactische hoogtes kunt aanbrengen in de vorm van schuttingen of hagen. Zo vermindert u inkijk.

U weet nu hoe u de tuin doorkijkt, maar wat wilt u zien in die tuin? Welke vormen spreken u aan? In deel 6 zal Leen wat dieper ingaan op mogelijke vormen in uw tuin. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer