Duur 02:45
Gepubliceerd op 15 april 2016

Deel 4: Zon en schaduw

Zon en schaduw bepalen voor een groot deel de inrichting en het gebruik van uw tuin. Waar u op welk moment van de dag de meeste zon in uw tuin heeft, is belangrijk bij de afweging waar u een terras plaatst en welke planten er in uw tuin kunnen groeien op welke plek.

De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Uw tuin kan gelegen zijn op het noorden, het oosten, het zuiden of het westen. Hoe komt u er nou achter hoe uw tuin gelegen is ten op zichten van de zon?

Kompas

Een eenvoudige manier om erachter te komen hoe uw tuin gelegen is, is het toepassen van een kompas. Een kompas werkt volgens het principe dat de naald van het kompas altijd naar het noorden wijst. Zo kunt u bepalen waar u zich bevindt, ten op zichten van het noorden en hoe uw tuin gelegen is.

Tuin op het zuiden

Een tuin op het zuiden is de meest zonnige tuin. In deze tuin is het eigenlijk altijd licht en helder. ’s Zomers kan het warm worden in de tuin, omdat heel de dag de zon in de tuin schijnt. Mocht u daar niet van gediend zijn, dan is het belangrijk dat u schaduwplekken creëert. Dat kan op een heel eenvoudige manier door het planten van wat hogere bomen en struiken.

Tuin op het noorden

Een tuin op het noorden heeft de minste zon. Een tuin die langer is, heeft mogelijk achterin de tuin nog kans op zon. Plaats in de tuin dan ook niet te hoge schuttingen of afscheidingen, om te voorkomen dat de weinige zonnestralen geen kans krijgen in de tuin.

Tuin op het oosten

Een tuin op het oosten is ’s ochtends licht en zonnig, maar ’s middags trekt de zon uit de tuin weg en lijkt het al vroeg avond te worden. Door een terras verder van het huis te plaatsen, kan het zijn dat de schaduw van het huis net uw terras niet bereikt, waardoor u iets langer zon hebt. Maar dek het geheel niet af door het plaatsen van hoge afscheidingen, als bomen of schuttingen. Dan zal uw tuin nog donkerder worden.

Tuin op het westen

Bij een tuin op het westen kunt u ’s avonds lang van de zon genieten. ’s Ochtends ligt uw tuin nog in de schaduw, maar als het terras ver van het huis verwijderd is, zal u hier minder last van hebben.

Schaduw uitrekenen

In de winter staat de zon veel lager aan de hemel dan in de zomer. Dit heeft invloed op de schaduw. Zo is de schaduw van bijvoorbeeld een haag veel smaller in de zomer dan in de winter. Want hoe lager de zon, hoe langer de schaduw.

Er is een handig hulpmiddel om dat uit te rekenen:

Meet de lengte van de haag op. Stel de heg is 3 meter hoog:

In de zomer is de lengte van de schaduw de helft van de hoogte van de heg.
’s Zomers is de schaduw van de heg dus 1½ meter.
In de winter is de lengte van de schaduw veel groter. Vermenigvuldig daarvoor de lengte van de heg met 2½.
’s Winters is de schaduw van de heg dus 7½ meter.

Deel bij uw tuinontwerp de borders met planten in op gepaste afstand van de heg. Waar schaduw is, groeien de meeste planten namelijk minder goed. Bovendien heeft u daar meer last van mosvorming.

U weet nu op welke momenten u waar in de tuin van de zon kunt genieten, maar genieten de buren dan van hun uitzicht op u of kunt u lekker vrij zitten? Dit onderwerp zal in deel 5 aan bod komen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer