Duur 02:40
Gepubliceerd op 15 april 2016

Deel 10: Grond, water en verlichting

Veel mensen hebben last van het feit dat regenwater niet goed uit de tuin wegloopt. Dit kan tot verschillende problemen leiden, zoals verzakkingen en planten die niet goed groeien.

In zandgrond zakt water wel weer snel de bodem in, waardoor het kan gebeuren dat de wortels van de planten niet voldoende water krijgen.

Voordat u begint met de aanleg van de tuin, is het dan ook goed om te weten uit welke grondsoort uw tuin bestaat. Het is belangrijk dat u dit meeneemt in uw tuinontwerp.

Bodemsoorten

In Nederland kent de bodem verschillende grondsoorten. Op welke grond tuiniert u?

Wanneer u begint met de aanleg van een tuin, is dit het eerste dat u moet weten. Kijk eens goed naar de grond. Is ze gemakkelijk te verspreiden en bewerken of juist zwaar te bewerken? Hoe zijn de kleur en structuur? Donkere aarde bevat voldoende organisch materiaal. Lichte aarde bevat minder voedingsstoffen. Zware aarde zal snel doordrenkt raken en omgespit moeten worden.

In het noorden van Friesland en Groningen en in Zeeland komt u kleigrond tegen. Rondom Utrecht vindt u rivierklei. In Brabant, Drente en Overijssel bestaan tuinen vaak uit zandgrond.
landlandkaart

Bron kaartje: http://www.freewebs.com/belevenissen-van-een-tuinkabouter/welkegrondsoort.htm

Op dit kaartje wordt de verdeling van de grondsoorten over Nederland aangegeven. Zo kunt u globaal vaststellen op wat voor soort grond u van doen hebt. Houd er wel rekening mee dat er per plaats verschillen kunnen zijn. Dicht bij een polder, kan bijvoorbeeld zand én kleigrond voorkomen.

Even testen

Met een eenvoudige test kunt u zelf bepalen met welke grond u te maken heeft. Neem wat aarde op de hand een probeer er een balletje van te maken.

  • Als het uiteenvalt, is het zandgrond.
  • Als het nogal korrelig aanvoelt, maar er wel een balletje van gemaakt kan worden, is het leem of löss.
  • Als het kleverig is en gemakkelijk tot een balletje kan worden gevormd, is het kleigrond.

Daarnaast kan grond meer of minder zuur zijn. Dit kunt u zelf testen. Testkits zijn te koop in tuincentra.

Kleigrond

Te herkennen aan een gladde structuur waarin geen of weinig zanderige delen zitten. Kleigrond voelt in de winter vochtig en glibberig aan. In de zomer verandert de grond in harde kluiten.

  • Voordelen
    Kleigrond is rijk aan voeding en houdt water goed vast.
  • Nadelen
    ls de grond nat is, is de grond vaak moeilijk te bewerken. Natte kleigrond blijft in het voorjaar lang koud, zaden kiemen daardoor later.
  • Verbeteren
    Kleigrond wordt verbeterd door er compost en organische meststoffen door te werken. Als dit niet voldoende is, is draineren noodzakelijk.

Zandgrond

Gemakkelijk te herkennen aan een lichte kleur en aan het feit dat de deeltjes uit elkaar vallen. Deze grond houdt geen water vast.

  • Voordelen
    Zandgrond is gemakkelijk te bewerken en onkruid laat zich gemakkelijk verwijderen. De grond warmt snel op waardoor zaden sneller kiemen.
  • Nadelen
    De grond bevat weinig voedsel en kan weinig water vasthouden. Hierdoor zullen voedingsstoffen snel uitspoelen en de wortels nauwelijks bereiken. Daarnaast kan zandgrond ook heel zuur zijn.
  • Verbeteren
    Zandgrond verbetert u door er compost en organische meststoffen door te werken. Op termijn zal de grond daardoor beter in staat zijn water vast te houden. Desondanks zullen planten in een droge periode vaak water moeten krijgen.

Waterafvoer

In Nederland komt het steeds vaker voor dat tuinen overstromen. Hoe dat kan? Door betegeling! Regenwater kan zijn weg de bodem in niet vinden door betegeling.

Als u heel uw tuin vol wilt leggen met tegels, is het wellicht verstandig om een aantal afvoerputjes mee te nemen in het ontwerp. Ook hierbij geldt, voorkomen is beter dan genezen!

Watertoevoer

Niet alleen waterafvoer, ook watertoevoer is van belang. Zeker in de zomer als de planten behoefte hebben aan extra water, is het van belang dat u een centraal punt hebt in uw tuin waarvandaan u uw tuin kunt besproeien. Houd hier rekening mee in uw ontwerp.

Verlichting

Teken in uw ontwerp ook een verlichtingsplan. Niets is zo vervelend als er na de aanleg achter komen dat u nog verlichting wilt aanleggen en de tegels opnieuw uit de grond moeten.

Een fontein uitlichten, het terras verlichten of praktische verlichting bij het looppad aanbrengen. Met de verlichting kunt u de sfeer in de tuin verhogen en een specifieke sfeer versterken. Oosterse lampionnen of design lampen versterken beiden een bepaalde sfeer en zijn daarmee beeldbepalend, ook overdag.

Nu is het niet meer de tijd om erover te lezen en filmpjes over te bekijken, nu is het de tijd om aan de slag te gaan, zodat u zo snel mogelijk kunt genieten van de tuin die u wilt hebben… U heeft de cursus nu afgerond. U kunt nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Veel succes!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer