Duur 01:55
Gepubliceerd op 17 maart 2016

Deel 2: Soorten stamboomonderzoek

In deel 2 laat Vincent zien dat er verschillende manieren zijn om een stamboomonderzoek te doen.

Er kunnen allerlei vragen centraal staan in uw onderzoek. Over het algemeen maakt men gebruik van één van de volgende modellen:

Kwartierstaatonderzoek

De meeste stamboomonderzoekers beginnen met het samenstellen van een kwartierstaat. Zij verzamelen dan gegevens over hun voorouders in zowel mannelijke als vrouwelijke lijn. Per generatie verdubbelt het aantal voorouders: 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders, 16 betovergrootouders, etc.

Stamreeks

Als u een stamreeks maakt, gaat u op zoek naar uw oudste voorvader, uw stamvader. U werkt dan via de mannelijke lijn terug in de tijd. Uiteindelijk komt u terecht bij uw oudste voorvader die de familienaam gebruikte, maar misschien nog wel verder terug in de tijd.

Complete genealogie

Natuurlijk kunt u ook een complete genealogie proberen te maken waarin u alle informatie over al uw voorvaders verzamelt. Maar als u net begint met stamboomonderzoek kunt u gemakkelijk verdwalen in alle historische gegevens. Ook duurt het jaren om een complete genealogie uit te zoeken.

U weet nu op welke mogelijkheden er zijn om uw onderzoek te doen. Dus u kunt nu aan de slag met het eerste onderzoek! Hoe dit moet, wordt uitgelegd in deel 3. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus stamboomonderzoek.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer