Duur 02:10
Gepubliceerd op 17 maart 2016

Deel 10: De landverhuizing

In deel 10 legt Vincent uit hoe u het beste aan informatie kunt komen als uw voorouders uit het buitenland afkomstig waren of juist naar het buitenland verhuisd zijn.

Het kan voorkomen dat uw voorouders uit het buitenland afkomstig waren. Ook kan het zijn dat ze juist naar het buitenland verhuisd zijn. Hoe kunt u dan het beste aan informatie komen?

Eigen land eerst

Immigratie en emigratie is van alle tijden. Voordat u in een ander land onderzoek gaat doen, kunt u zich beter eerst in eigen land oriënteren.

Immigratie

Kwamen uw voorouders vanuit het buitenland naar Nederland, dan is het belangrijk te achterhalen uit welk land en plaats ze afkomstig waren. In de archieven in de plaats van herkomst vervolgt u dan uw onderzoek. Vaak betekent dit dat u zich moet inlezen in het archiefsysteem van dit land.

Bij het CBG in Den Haag en bij het het Verenigingscentrum van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde in Antwerpen-Merksem kunt u informatie vinden over emigratie- of herkomstlanden: handleidingen, archiefinventarissen, adresboeken, tijdschriften van genealogische verenigingen en instellingen etc.

De website van het CBG biedt links naar websites over allerlei landen. Via de website van Archiefnet kunt u links vinden naar de websites van buitenlandse archiefdiensten. Ook bestaan er in Nederland verenigingen die zich speciaal op onderzoek in een bepaald land richten.

Emigratie

Van familieleden die in de 19e en 20e eeuw emigreerden kunt u dikwijls de bestemming achterhalen. Vanaf 1848 waren de gemeenten verplicht alle landverhuizers bij te houden, maar al langer werden lijsten met namen bijgehouden. Deze lijsten worden in verschillende archieven bewaard, maar bij het CBG is de complete lijst over de periode 1818-1877 te vinden.

In deze lijsten vindt u:

  • Naam
  • Leeftijd
  • Beroep
  • Welstand van gezinshoofd
  • Gezinsgrootte
  • Plaats van herkomst
  • Beoogde plaats van vestiging en reden van vertrek.

Helaas zijn de lijsten van na 1880 incompleet. Wel moet u bedenken dat een derde van de emigranten hun vertrek nooit meldde.

Passagierslijsten

Verder kunt u ook gebruik maken van passagierslijsten die elke kapitein die in de VS aanlegde vanaf 1820 moest kunnen tonen. Het Gemeentearchief Rotterdam bewaart de passagierslijsten van de Holland-Amerika-Lijn tussen 1900-1962. Tussen ongeveer 1892 en 1922 kwamen alle migranten in de Verenigde Staten aan op Ellis Island in de haven van New York.

Vincent Robijn heeft u in deze cursus verteld hoe u uw eigen stamboomonderzoek aan kunt pakken.

U heeft nu de cursus afgerond. Als u wilt kunt u nu het certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus stamboomonderzoek.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer