Duur 03:52
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 4: Kettelstiften

Kettelen is een woord dat u waarschijnlijk niet kent. Kettelen is het aan elkaar bevestigen van kralen met behulp van kettelstiften. U kunt er kettingen, armbanden of zelfs een hanger van maken.

Benodigdheden:

  • kettelstiftjes
  • rondbektang
  • platbektang
  • sluiting
  • rijgbord
  • sluiting
  • ringetje (passend bij de sluiting)
  • kralen

Rijgbord

Leg voordat u begint met het kettelen altijd de kralen die u wilt gebruiken op volgorde in de richel van uw rijgbord. Zo weet u of de kralen mooi naast elkaar staan en de kleuren bij elkaar passen.

Ketteltechniek

De ketteltechniek is niet moeilijk. Pak een kettelstiftje en doe er een kraal doorheen. Knip ongeveer op 1 cm afstand van de kraal de kettelstift af en maak er een oogje aan. Is het oogje bijna dicht? Doe er dan een nieuw kettelstift doorheen en maak het ringetje dicht. Rijg vervolgens aan de volgende kettelstift weer een kraal, knip ook deze weer 1 cm boven de kraal af en maak weer een oogje. Is deze bijna dicht? Doe er eerst een nieuwe kettelstift doorheen en maak het oogje weer dicht. Herhaal dit tot u de gewenste lengte heeft.

Lengte

Als u een armband of ketting gaat maken is het belangrijk om de lengte te bepalen wanneer u bezig bent. Omdat het lastiger is met de ketteltechniek, moet u tijdens het kettelen de armband eens om doen. Dit zorgt er voor dat u precies weet hoever u bent en weet hoeveel kralen u nog nodig heeft.

Kraal

Bent u toch niet tevreden met een kraal in uw gekettelde armband of ketting? Dan kunt u het oogje openmaken en een nieuwe kraal om het kettelstiftje heen doen. In tegenstelling tot een geregen sieraad kunt u een geketteld sieraad achteraf dus makkelijk aanpassen.

Nu kunt u een kettelarmband of kettelketting maken. Dit is ook erg leuk om aan andere mensen aan te leren. Probeer eens te variëren van met de grootte van de kralen. Als u de techniek doorheeft kunt u ook eens meerdere kralen door een kettelstiftje halen. In deel 5 laat Marleen zien hoe u een knoopketting maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer