Duur 03:29
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 1: De basis

Ziet u ook altijd van die mooie sieraden aan de polsen van leuk geklede vrouwen hangen? Dan wordt het hoog tijd om zelf ook aan de slag te gaan en de meest kleurrijke en vooral persoonlijke armbandjes sieraden te maken. Wat heeft u daarvoor nodig?

Rijgbord

Het rijgbord is erg belangrijk wanneer u sieraden gaat maken. Op een rijgbord legt u de kralen in de volgorde waarop u ze aan uw ketting wilt rijgen. Een rijgbord is bij veel detailwinkels te halen voor een klein prijsje. Leg voor een armband kralen neer van 0-17 cm en voor een standaard ketting gebruik je 20-20 cm. Heeft u geen rijgbord en zijn de winkels dicht? Dan kunt u een snijplank met een richel gebruiken, meet dan zelf even wat precies 18 cm is.

Platbektang

De platbektang is een tang die twee platte zijden heeft, u heeft een geribbelde platbek tang en een gladde platbektang. Met een platbektang kunt u knijpkraaltjes plat knijpen en veterklemmen bevestigen.

Rondbektang

De rondbektang gebruikt u om ronde vormen te maken van draden. Ook kunt u ringetjes openen en sluiten, oogjes maken aan onder andere kettelstiften. Gebruik de tang als een hefboom, zo hoeft u maar weinig kracht te gebruiken.

Sluiting

Sluitinkjes zijn soms essentieel, omdat u anders uw sieraad niet kunt dragen. Sluitinkjes haalt u bij de reguliere sieradenwinkel of een webshop. Denk er ook altijd goed aan dat u ringetjes koopt bij uw sluiting.

Kralen

Kralen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. U kunt kralen kopen bij een sieradenwinkel, bij de kringloop of een oude ketting stuk knippen. Ga eens naar een grote winkelketen als er aanbiedingen zijn, vaak kunt u daar ook kettingen kopen voor een mooi prijsje, die u vervolgens stuk kunt knippen.

Opbergbox

Een opbergbox is erg handig bij het maken van sieraden. In deze box kunt u alle sluitinkjes, ringetjes, kralen, en bedels netjes opbergen. U heeft zo een beter overzicht en weet precies elke sluiting, kraal of bedel te vinden.

Draad

Bij het maken van sieraden heeft u altijd verschillende soorten draad nodig. Zo kunt u denken aan gecoat nylondraad, waxcoard, ballchain, veters, siliconen elastiek en stof(katoen). Met elk draad kunt u weer een ander leuk sieraad maken. Omdat niet elke draad voor elke kraal of bedel geschikt is.

Nu weet u wat u allemaal nodig heeft bij het maken van een sieraad. De basisbenodigdheden zijn erg belangrijk. Daarom is een goede voorbereiding ook hier het halve werk. Heeft u alles voor je liggen? Aan de slag dan! In deel 2 laat Marleen zien hoe u een klassieke ketting maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer