Duur 04:50
Gepubliceerd op 4 april 2016

Deel 10: De Nederlandse opera

1970 – nu

U heeft nu Italiaanse, Franse, Duitse en Engelse opera’s zien langskomen. U heeft ook heel mooie Russische, zoals Jevgeni Onegin van Tsjaikovski. Maar uiteraard zijn er ook Nederlandse opera’s. Die zijn vooral geschreven in onze tijd.

Provocerend en eigentijds

Theo Loevendie, Louis Andriessen, Guus Janssen, de namen zijn talrijk. Soms zijn ook de teksten van de opera’s in het Nederlands.
De moderne opera heeft nog wel eens provocerende neigingen. Zij behandelt ook eigentijdse thema en gaat geen taboe uit de weg. Zo speelt Rosa, the death of a composer van Louis Andriessen zich af in een slachthuis en worden bij een sopraan al haar kleren afgerukt.

Opera vindt zichzelf steeds opnieuw uit

Behalve het orkest gebruiken componisten ook moderne instrumenten, zoals de elektrische gitaar of computers. Maar de traditie van opera was de afgelopen vierhonderd jaar: mooi zingen. En ook dat gebeurt in de nieuwe en Nederlandse opera’s. Met het voortschrijden van de tijd vindt opera zichzelf steeds opnieuw uit. En het fijne is: er zijn er zoveel dat u niet alles mooi hoeft te vinden.

U heeft de cursus nu afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u  terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer