Duur 01:15
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Deel 9: Omgeving informeren

Veel mensen vinden het lastig om met de omgeving te communiceren over het feit dat dementie aan de orde is. Openheid kan juist in uw voordeel werken. Het helpt bij de verwerking van het verdriet dat deze ziekte met zich meebrengt.

Openheid

Dementie is niet iets waar u zich voor moet schamen. Het is een ziekte waar u niks aan kunt doen. Openheid maakt ook dat het makkelijker wordt om mensen uit de omgeving te vragen om af en toe hand-en-spandiensten te verlenen.

Houd kinderen betrokken

Het is vaak moeilijk om aan kinderen uit te leggen wat dementie is. Soms worden kleinkinderen zelfs weggehouden bij hun opa en oma, omdat ze de kinderen niet willen confronteren met deze ziekte. Maar gebleken is dat juist kinderen onbevangen met mensen met dementie omgaan.

De belevingswereld van kinderen en ouderen

Contact met de kleinkinderen is voor veel van deze personen heel positief, en andersom. Dingen die kinderen leuk vinden om te doen, sluiten vaak heel goed aan bij de belevingswereld van mensen die lijden aan dementie. Bijvoorbeeld het doen van een eenvoudig spelletje.

Door open te zijn over dementie, wordt het makkelijker om anderen om hulp te vragen. Dementie is niet eng en er is geen enkele reden om kinderen weg te houden bij ouderen met dementie. Maar er zijn natuurlijk wel een boel dingen die geregeld moeten worden als iemand gediagnosticeerd wordt met Alzheimer. Voornamelijk de financiële zaken moeten worden. In deel 10 heeft Freek het over deze zaken die geregeld moeten worden. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer