Duur 01:10
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Deel 10: Zakelijke kanten

Op het moment dat de dementie toeneemt en de betrokkene zelf geen goede beslissingen meer kan nemen, moet niet alleen in financiële zaken iemand een besluit kunnen nemen, maar ook in tal van medische situaties. Het geeft veel rust en duidelijkheid om direct na de diagnose vast te leggen wie zeggenschap heeft als mentor.

Zorg tijdig voor tekenbevoegdheid

Als dementie aan de orde is, is het van belang dat u snel een regeling treft voor een tekenbevoegdheid. In het begin kan de persoon met dementie nog zelf beslissen wat hij wil, maar in de loop van het ziekteproces zal dit veranderen. De rekeningen blijven doorgaans liggen, omdat de persoon niet weet wat hij moet doen.

Regel de tekenbevoegdheid

Om u te behoeden voor problemen is het goed om te zorgen dat een partner, familielid of iemand anders tekenbevoegdheid heeft of een officiële machtiging voor alle financiële zaken krijgt. Wacht vooral niet te lang dit te regelen. Een notaris accepteert een machtiging alleen als degene die de machtiging geeft nog voldoende in staat is om zelf te verantwoorden wat hij wil.

Blijf juist de leuke kanten zien

Dementie is een vervelende ziekte, waarbij dierbaren steeds verder achteruitgaan. Toch is het niet alleen kommer en kwel. Juist door de dementie vinden soms onverwachte gebeurtenissen plaats en nemen gesprekken een verrassende wending. De manier van redeneren van iemand met dementie is veel concreter en rechtlijniger. Spreekwoorden die letterlijk worden genomen, kunnen soms heel komisch zijn.

Probeer ondanks de zwaarte van de ziekte ook de leuke momenten te koesteren en ervan te genieten. Door positief te blijven en niet mee te gaan in het verdriet van de ander, kunt u de zorg mentaal veel beter aan. Dat komt de sfeer ten goede.

U heeft de cursus nu afgerond. U kunt nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer