Duur 01:10
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Deel 8: Aanpassingen in het huis

Alle mensen met Alzheimer raken op een moment de weg kwijt, zijn gedesoriënteerd in hun straat, dorp en uiteindelijk hun eigen huis. Ze weten niet meer waar de wc is of in welk keukenkastje wat staat. Als u het vermoeden krijgt dat een persoon met Alzheimer moeite heeft om de wc of badkamer te vinden, is een bordje met een afbeelding van een wc zo op de deur geplakt.

‘Ik ben toch niet gek!’

Doe dit niet te snel, alleen als het echt nodig is, want het kan ook averechts werken: ‘Ik ben toch niet gek!’ Een stadium later kan een bewegingsmelder met lamp helpen bij het vinden van de toilet in de nacht.

Geef sleutels brillen en hoorapparaten een vaste plek

Door een slecht geheugen zal iemand met dementie zijn sleutels, bril, geld en andere zaken kwijtraken, waarna ze soms op vreemde plekken teruggevonden worden. De persoon vergeet vaak waar hij spullen neerlegt. Een vaste plek kan helpen.

Andere simpele oplossingen zijn:

  • Een keycord aan de sleutel bevestigen
  • Een bril met een koordje eraan

Zorg voor een duidelijke tijd- en dagaanduiding

Dementie begint vaak met het besef dat u niet meer weet welke dag en welke datum het is. Het is lastig voor een persoon met dementie om toe te geven dat hij dat niet meer weet. U helpt de patiënt door een grote dagkalender te maken of een speciale dementieklok aan te schaffen, waarop naast de tijd ook de dag van de week en de datum staan.

Laat mensen in hun eigen sfeer

Sommige ouderen zijn van nature niet al te opruimerig. U heeft als mantelzorger de neiging om het meteen wat opgeruimder en netter dan gebruikelijk te maken. Hoe minder ‘eigen’ een ruimte echter is, hoe groter het risicio dat de persoon verder ontregeld raakt.

Een veilige omgeving waarin mensen met Alzheimer kunnen vinden wat ze zoeken en zich prettig voelen, is heel belangrijk. Openheid naar de omgeving over de ziekte is dat ook. Hoe u dit kunt doen wordt besproken in deel 9. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer