Duur 01:35
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Deel 7: Kwaliteit van leven

Er is een verband tussen het functioneren van de hersenen en bewegen. Bewegen stimuleert de werking van de hersenen. Het is dus belangrijk om de persoon met dementie te stimuleren tot bewegen. Dit kan door te wandelen en naar buiten te gaan, maar ook door in de woning actief te blijven. Bewegen moet gestimuleerd worden, de persoon met dementie zal hiertoe niet zelf het initiatief nemen.

Zorg voor goede voeding

Er is veel onderzoek gedaan naar de eetgewoontes van mensen met dementie. Hieruit blijkt dat een gezellige sfeer bijdraagt aan beter eten. Ook zelf koken heeft een positief effect op het eetgedrag. Sommige mensen vergeten door hun afnemende geheugen te eten. Houd dat in de gaten en zorg eventueel voor herinneringssignalen. Neem de tijd om te eten, zet de tv uit tijdens het eten, dat leidt minder af en is gezelliger.

Ook de smaak en geur nemen qua intensiteit af bij mensen met dementie, door pittiger eten te bereiden, kan de eetlust toenemen.

Zorg voor voldoende drinken

Het kan zijn dat mensen met Alzheimer minder dorstgevoel hebben. Hierdoor drinken ze minder. Maar dat betekent niet dat ze met minder vocht af kunnen. Voldoende drinken is heel belangrijk. Mensen met dementie drinken ook te weinig, omdat ze vergeten te drinken. Een handig hulpmiddel is om bij te houden of iemand genoeg drinkt door vooraf voldoende drinken klaar te zetten en nadien te controleren of het ook echt is opgedronken.

Controleer het gehoor en gezichtsvermogen

Een slecht gehoor en slecht zicht maken communiceren nog eens extra moeilijk. Een persoon met Alzheimer is zich niet bewust van dat slechte gehoor en zal dat niet zelf melden. Controleer daarom geregeld het gehoor. Maakt u zich zorgen? Neem contact op met de huisarts.

Het leven van iemand met Alzheimer zal nooit meer worden zoals vroeger. Als eten, drinken, horen en zien moeilijk worden, kunt u diegene daar wel bij ondersteunen. Aanpassingen in huis kunnen daar ook bij horen, dit zal duidelijk worden in deel 8. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer