Duur 01:00
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Deel 6: Passiviteit voorkomen

Simpele dagelijkse handelingen als het aantrekken van uw sokken, kunnen opeens een hele klus worden voor iemand die dementeert. U krijgt dan de neiging de handeling over te nemen. Probeer dat te voorkomen.

Speel in op wat iemand nog wel kan

Het is beter om de handelingen samen te doen of om iemand ergens bij te helpen. Helpen is niet direct iets over nemen. Iemand is er veel meer mee geholpen als u bij bijvoorbeeld het aantrekken van de sokken in stappen vertelt wat iemand moet doen.

Ook zou u bij het aankleden iemand kunnen helpen door de kleding in de juiste volgorde aan te geven. Het zelf proberen is vaak beter voor de eigenwaarde en de zelfredzaamheid. En gebruik humor om de sfeer goed te houden.

Onderneem samen activiteiten

Het is goed om af en toe uit de sleur te komen en iets leuks buitenshuis te doen: ga winkelen of bezoek een museum. Ook gewoon ergens een kopje koffie drinken kan heel goed werken.

Als de persoon met Alzheimer een hobby heeft, is het van belang om daarmee door te blijven gaan. Let er wel op dat een hobby een gezellige bezigheid moet zijn. Als een hobby niet meer lukt, zorgt het voor spanning en onzekerheid. Dementie gaat gepaard met de verandering van de persoonlijkheid en het gedrag. Daarom is experimenteren met nieuwe hobby’s zeker de moeite van het proberen waard.

Bewegen

Bewegen en actief zijn is essentieel. Het is belangrijk voor de eigenwaarde om zo lang mogelijk dingen zelf te blijven doen. Bewegen vertraagt ook het proces van achteruitgang en houdt de spieren sterk.

Het stimuleren van activiteit en beweging zal veel tijd vragen en veel geduld. Maar het zal op de lange duur minder zwaar zijn als de dementerende in staat blijft om bepaalde handelingen zelf uit te voeren. In deel 7 komt het kwaliteit van leven aan bod. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer