Duur 01:20
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Deel 5: Dagelijks ritme

Structuur en duidelijkheid zijn heel belangrijk voor het optimaal functioneren. De geest van een persoon met Alzheimer kan verward zijn. Daarom is het belangrijk om een duidelijke structuur in de dag aan te brengen. Doe de dingen die iemand gewend is te doen en doe ze op vaste tijden.

Maak een dag planning

Laat bijvoorbeeld een dag planning zien op een logische plek. Hang bijvoorbeeld op de deur een lijstje met de activiteiten die er die dag zullen gebeuren. Zoek een balans in het aantal activiteiten, een compleet programma kan ook te veel zijn.

Nieuwe gewoontes

Soms is het belangrijk dat er nieuwe gewoontes bijkomen. Zo kan het goed zijn om steeds een vaste route te wandelen als iemand dementeert. De kans is groot dat hij na verloop van tijd altijd precies dezelfde route gaat lopen.

Dag- en nachtritme

Zorg voor voldoende activiteiten overdag, zodat de persoon met Alzheimer dan actief is en blijft. Beperk het slapen en rusten op de dag tot de noodzakelijke momenten, zodat hij de nacht heeft om uit te rusten. Op die manier houdt u het dag- en nachtritme in stand.

Houd de gewoontes in stand

Het is belangrijk om aan de gewoontes van een persoon met dementie vast te houden, omdat hij snel van slag kan raken als er dingen in zijn dagelijks leven ineens veranderen. Het kan hier al om heel simpele dingen gaan. Bijvoorbeeld het veranderen van de volgorde van het aankleden. Als er nieuwe gewoontes zijn ontstaan, neem deze dan over. Er tegenin gaan geeft alleen maar problemen.

Een duidelijke structuur maakt het dagelijks leven zowel voor de Alzheimer-patiënt als de mantelzorger makkelijker. Maar probeer te voorkomen dat de persoon met Alzheimer helemaal niks meer zelf kan. Bewegen en activiteiten ondernemen zijn juist belangrijk. Dit zal in deel 6 aan bod komen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer