Duur 01:57
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Deel 4: Vergeetachtigheid

Boos worden omdat de persoon met Alzheimer bepaalde dingen vergeet, heeft geen zin. U kunt beter iemand helpen te herinneren. Bijvoorbeeld door afspraken op te schrijven. Het gebruik van een agenda gedurende een periode kan heel zinvol zijn. Ondanks dat het misschien wat zakelijk lijkt, is het voor de dementerende een steun en geeft het vertrouwen. Kom niet voortdurend terug op gemaakte afspraken, dit is voor beide partijen zeer frustrerend.

Plak briefjes op bijvoorbeeld foto’s

Sommige mensen met dementie weten zich namen van familie en vrienden niet meer zo goed te herinneren. Natuurlijk vinden ze dit zelf ook heel vervelend. Help ze door op foto’s van familieleden en vrienden een stickertje te plakken met hun naam. De persoon kan dan ‘spieken’ en wordt langer aan de naam herinnerd.

Ga vervolgens geen vragen stellen over de foto’s waarbij hij/zij moet graven in zijn/haar geheugen. Hij/zij zal het antwoord niet weten of er even niet opkomen en dat is heel frustrerend. U kunt wel een vraag stellen en twee mogelijke antwoorden geven. Dat brengt een gesprek op gang.

Help met herkenning

Ook in huis kunt u helpen met herkenning. Door een briefje op de toiletdeur te hangen met ‘wc’ of een foto van een wc hoeft de persoon in zijn vertrouwde omgeving niet te zoeken. Dat geeft zelfvertrouwen en bevordert de zelfredzaamheid.

Met kleine geheugensteuntjes en ezelsbruggetjes kunt u een persoon met Alzheimer in het dagelijks leven goed ondersteunen. Een dagelijks ritme is daarbij ook belangrijk. Hierover zal Freek het in deel 5 hebben. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer