Duur 02:28
Gepubliceerd op 20 mei 2016

Deel 9: Verslaving

Internet is zo aanwezig in ons leven dat het een verslaving kan worden. Iets is een verslaving als het u belemmert in uw functioneren. Dus als uw (klein)kind bijvoorbeeld zijn/haar huiswerk niet meer maakt, omdat hij/zij alleen maar zit te gamen. Hoe houdt u  het mediagebruik van uw kind binnen de perken?

Kijk naar uzelf

De druk om altijd online te zijn is groot. Als u bang bent om updates uit uw sociale omgeving te missen als u niet online bent, lijdt u aan de fear of missing out, FOMO. Als uw kind u de hele tijd ziet spelen met uw telefoon of iPad geeft u hem/haar het idee dat dat normaal is. Neem als (groot)ouder dus ook uw eigen mediagebruik onder de loep: houd eens een mediadagboek bij en ontdek of u zelf misschien een beetje verslaafd bent.

Zorg voor grenzen en alternatieven

Internet, games en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Maar zorg dat ze weten dat er meer is dan de online wereld. Stel een tijd in waarna de computer uit gaat en de telefoons in de broekzak blijven. Stuur ze regelmatig naar buiten en vergeet geen tijd met elkaar door te brengen: samen de dag doorspreken of een spelletje doen is belangrijk.

De digitale revolutie is een feit, daar kunnen we niks aan veranderen. Kinderen zijn gewend dat internet er is, dat kunt u ze niet afpakken. Redeneer dus niet vanuit uw eigen norm, maar vanuit uw (klein)kind: gaat het goed met hem/haar of moet u meer reguleren?

In deel 10 worden de belangrijkste tips uit deze cursus op een rijtje gezet. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer