Duur 02:27
Gepubliceerd op 20 mei 2016

Deel 10: Tips

U heeft in deze cursus een heleboel tips gekregen over de media-opvoeding van uw (klein)kind. Hieronder de belangrijkste op een rijtje:

  1. Praat met uw (klein)kind over wat er gebeurt en wat u ziet op internet, tv of in de krant. Nieuwsfeiten, leuke én vervelende, kunt u gebruiken ter verduidelijking en bewustwording.
  2. Maak afspraken waar u zich allebei in kunt vinden. Dus erken uw (klein)kind en geef het een stem, dan zullen gemaakte afspraken beter nageleefd worden.
  3. Bespreek wat uw (klein)kind wel en niet doet op sociale media. Gedraag u online net zo als offline.
  4. Leer uw (klein)kind dat het alleen met bekenden chat en bekenden toevoegt aan de contactenlijst. Kijk samen eens naar de instellingen van de profielsite. Voor wie is de informatie zichtbaar? Bespreek de opties en zorg dat de keuze van de instellingen een bewuste keuze is.
  5. Verdiep u in de wereld van games. Ga eens met uw (klein)kind gamen, en vraag waarom die game zo leuk is. Kortom, interesseer u in de hobby van uw (klein)kind.
  6. Zorg dat u weet wat er gebeurt in de sociale wereld van uw (klein)kind. Een kind heeft recht op privacy, op het moment dat het over een grens gaat, spreekt u uw (klein)kind op dat gedrag aan.
  7. Praat over seks. Gebruik een alledaagse aanleiding om over dit onderwerp in gesprek te gaan. Installeer eventueel een pornofilter.
  8. Stimuleer uw (klein)kind om dingen te ontdekken op internet. Help uw (klein)kind door samen op zoek te gaan naar informatie en leer uw (klein)kind om informatie op waarde te schatten. Leer het kritisch te kijken naar bronnen.
  9. Kijk eerlijk naar uw eigen mediagebruik. Welk voorbeeld heeft uw (klein)kind?  Bied uw (klein)kind alternatieven in tijdsbesteding aan. Kijk daarbij goed naar uw eigen (klein)kind.
  10. Internetopvoeding is in contact zijn met uw (klein)kind. Ga in gesprek over wat er online gaat en waarom. Creëer bewustwording zodat uw (klein)kind zich op plezierige en veilige wijze online bevindt. Voor nu en in de toekomst.

U heeft de cursus nu afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer