Duur 02:40
Gepubliceerd op 11 april 2016

Deel 9: Gezondheid

Honden moeten goed verzorgd worden om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Een aantal dingen kunt u zelf controleren en bijhouden, voor andere zaken moet u naar de dierenarts.

Oren

Bekijk regelmatig de oren van uw hond, zeker bij hangoren is dat belangrijk.
Ziet het oor er vies uit, stinkt het oor of krabt uw hond en schudt hij met zijn kop, dan moet u naar de dierenarts.

Gebit

Laat uw hond eraan wennen dat u zijn lippen optilt en naar zijn gebit kijkt. Bruine of gele plekken op de kiezen, rode randen aan het tandvlees, bloedend tandvlees of stinkende adem zijn signalen dat u naar de dierenarts moet.

Vachtverzorging

Honden met wat langer haar moeten gekamd of geborsteld worden. En er zijn ook honden die geknipt, geschoren of geplukt moeten worden. Dat kunt u het beste aan een hondentrimmer overlaten. Wilt u het zelf gaan doen, laat het dan eerst goed voordoen.

Vaste prik

Honden moeten een paar keer per jaar ontwormd worden en ook behandeld tegen vlooien. En natuurlijk moeten ze worden ingeënt tegen besmettelijke hondenziektes. Overleg met uw dierenarts wat voor uw hond een goed behandelschema is en welk middel u kunt gebruiken.

Senioren

Met een oudere hond, vanaf een jaar of 7, is het een goed idee om elk jaar naar de dierenarts te gaan voor een seniorencheck. Op die manier ontdekt u bijtijds eventuele ouderdomskwalen, zoals minder werkende nieren, gewrichtspijn of dementie. Met aangepaste voeding of medicijnen kan uw hond met zo min mogelijk klachten oud worden.

Deze video is tot stand gekomen met medewerking van dierenarts Hans Dekker.

Hoe zit het met honden en kinderen? Daarover gaat het laatste deel. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer