Duur 03:25
Gepubliceerd op 11 april 2016

Deel 1: Ik wil een hond!

In deze video worden een aantal basisvoorwaarden op een rijtje gezet, waar u als hondenbaasje aan moet voldoen. En u krijgt tips om de juiste match te vinden: want welke hond past bij u?

Voorwaarden

Waar moet u als ideale hondenbaas rekening mee houden?

  • Tijd: per dag bent u zeker twee uur bezig met wandelen, verzorgen en opvoeden;
  • Geld: reken per maand op 50 tot 100 euro aan voer en medische verzorging;
  • Gezelschap: een hond kan niet lang alleen zijn. Als hij eraan gewend is maximaal 6 uur per dag, maar niet elke dag!
  • Opvoeding: een hond is niet vanzelf braaf, het aanleren van wat wel en niet mag kost tijd en energie.

Wat voor hond?

Oké, een hond! Maar wat voor eentje?

  • Een pup of een volwassen hond?
  • Een ras of een bastaard?
  • Een grote of een kleine hond?
  • Een reu of een teef?
  • Welk uiterlijk spreekt u aan, en wat zijn daar de consequenties van?

Dit zijn zaken waar u als hondenbaas van tevoren over na moet denken.

De juiste match

Als u eenmaal heeft besloten een hond te nemen, is het belangrijk dat u een hond kiest die echt bij u past. Honden kunnen flink van elkaar verschillen, niet alleen in uiterlijk maar ook in karakter. Met de juiste match kunt u veel plezier hebben van een hond, maar een verkeerde keuze kan veel problemen geven. Hoe weet u welke hond bij u past?

Types

Welk type het beste bij u past, hangt af van wat u van een hond verwacht. Wilt u bijvoorbeeld een hond om veel mee te wandelen en te sporten, een hond die waaks is, een hond die altijd bij u wil zijn of een zelfstandig type?

Zet uw verwachtingen eens op papier. Zoek daarna op wat de kenmerken van de verschillende rasgroepen zijn en kijk welke types het beste bij u en uw verwachtingen passen.

Rasgroepen

Al die verschillende soorten honden zijn ingedeeld in 10 rasgroepen. Die indeling heeft te maken met het doel waarvoor de honden gefokt zijn.

Zo zijn er bijvoorbeeld: de groep herdershonden en veedrijvers, de groep terriërs en de groep gezelschapshonden. Bij elke groep passen bepaalde eigenschappen.

Veel herdershonden werken bijvoorbeeld graag samen met de baas en zijn erg oplettend. Terriërs zijn juist gefokt om zelfstandig te jagen: het zijn eigenwijze doorzetters die niet snel ergens voor terugdeinzen. Gezelschapshonden zijn gefokt om hun eigenaar gezelschap te houden, ze zijn vaak aanhankelijk en niet graag alleen.

Situatie

Daarnaast moet u ook rekening houden met uw situatie. Een waaks ras dat snel blaft, is bijvoorbeeld niet zo handig als u op een flat woont. En een grote, zware hond is niet geschikt op een bovenwoning of flat zonder lift. Een gezelschapshond past niet goed als u zelf regelmatig lange tijd van huis bent. Maar ook een meute-hond zoals de beagle kan erg slecht tegen alleen zijn.

Een kruising

Wilt u geen rashond, maar een kruising? Ook daarvan kunt u inschatten wat voor eigenschappen hij ongeveer zal hebben, door te kijken welke rassen erin zitten. Bij een pup weet u in elk geval wie de moeder is, bij een volwassen hond kunt u soms door goed te kijken verschillende rassen herkennen. Haalt u een hond uit het asiel, dan kunnen de medewerkers u helpen om de eigenschappen van de hond in te schatten.

Erfelijke aandoeningen

Denk eraan dat er bij honden erfelijke aandoeningen kunnen voorkomen. Sommige hangen samen met het ras van de hond. En er zijn aandoeningen die samenhangen met het uiterlijk van een hond, zoals met een platte neus of veel huidplooien. Verdiep u daarin voor u de uiteindelijke keuze maakt. Ga na of er tests mogelijk zijn bij het ras van uw keuze die de kans op een aandoening helpen verkleinen.

In deel 2 vertelt Saskia, waar u op moet letten bij de aanschaf van een puppy. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer