Duur 02:35
Gepubliceerd op 11 april 2016

Deel 4: Socialisatie

Om een leuke betrouwbare huisgenoot te kunnen zijn, moeten honden goed gesocialiseerd zijn. Dat betekent dat ze zelfvertrouwen hebben en gewend zijn aan alledaagse situaties en geluiden.

Omgaan met alledaagse situaties

De eerste weken van een pup zijn belangrijk. Tot minimaal 7 weken moeten de puppies bij hun moeder zijn en leren ze hoe ze zich moeten gedragen. Een goede socialisatie op puppy-leeftijd is later niet meer in te halen. In de eerste maanden van zijn of haar leven moet de pup leren omgaan met alledaagse zaken zonder bang te zijn.

Bij de fokker

Het is belangrijk dat de pups bij de fokker in huis opgroeien, want de socialisatie begint al vanaf de leeftijd van 3 weken. De pup staat dan open voor het onbekende en is nog niet bang voor dingen die hij niet kent. Vanaf een week of 8 gaat dat veranderen: de pup wordt steeds voorzichtiger. De fokker moet zorgen dat de pup kennismaakt met allerlei mensen, honden, huiselijke geluiden en ook al buiten komt.

Thuis

Zodra de pup bij u thuis is, moet u zelf verder gaan met de socialisatie. Laat hem rustig en op een leuke manier in contact komen met verschillende mensen, andere honden en allerlei nieuwe dingen thuis en op straat.

Wilt u de hond bijvoorbeeld laten wennen aan het winkelcentrum, begin dan op een rustig moment aan de buitenkant. Neem hem de eerste keren op uw arm, dan zit hij veilig en hoeft hij niet te veel te lopen. Gaat dat goed en is hij niet bang, dan kunt u een volgende keer wat meer drukte opzoeken.

Geef de pup de kans alles te verwerken: niet te veel tegelijk en geef hem voldoende rust!

Naast het kennismaken met de wereld om zich heen, moet de hond ook gehoorzaam worden. Hoe leert een hond? Daar vertelt Saskia u meer over in deel 5. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer