Duur 02:45
Gepubliceerd op 11 april 2016

Deel 10: Honden en kinderen

‘Een hond is leuk voor de kinderen.’ Dat is zo, maar dat gaat niet vanzelf!
Het is belangrijk dat een hond leert met kinderen om te gaan (zie deel 4 over socialiseren). En kinderen moeten weten wat ze wel en niet mogen doen met de hond. Op die manier kunt u ongelukken voorkomen.

Met kinderen

Het allerbelangrijkste om een beet te voorkomen, is nooit de hond met kinderen alleen laten. U bent als het goed is de baas over uw hond, maar kinderen zijn te jong om door de hond als ‘baas’ gezien te worden. Bovendien doen kinderen vaak onverwachte dingen, waar de hond van kan schrikken. Dan kan hij denken dat hij zich moet verdedigen.

Blijf er dus altijd bij en let goed op de lichaamstaal van de hond. Merkt u problemen, bijvoorbeeld doordat de hond weg wil van de kinderen of naar hen gromt, vraag dan hulp van een hondengedragsdeskundige.

Hondenbeten voorkomen

Het LICG heeft tien gouden regels opgesteld over het voorkomen van hondenbeten oefen ze met kinderen, eventueel eerst met een speelgoedhond.

Wat kan wel?

Natuurlijk zijn er ook dingen die kinderen wel kunnen doen met de hond: zoekspelletjes bijvoorbeeld. Terwijl u zelf de hond vasthoudt, verstopt het kind een speeltje. Daarna mag de hond gaan zoeken. Ook balletjes gooien kan met iets grotere kinderen goed. Blijf er zelf bij en vraag de hond de bal aan u te geven. U geeft hem dan weer aan het kind om te gooien.

Als iedereen weet wat de omgangsregels zijn en u heeft uw hond goed getraind en verzorgd, reken dan maar dat iedereen veel plezier beleeft aan de huisgenoot op vier poten! U heeft de cursus nu afgerond. U kunt nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer