Duur 02:32
Gepubliceerd op 26 mei 2016

Deel 1: Benodigdheden

Om te beginnen met haken heeft u allereerst een haaknaald en garen nodig. Wat verder niet mag ontbreken:

  • Stompe naald
  • Schaar
  • Centimeter
  • Stekenmarkeerring (of iets dat daarvoor kan dienen, bijvoorbeeld een veiligheidsspeld).

Haaknaalden

Haaknaalden zijn er in verschillende diktes, aangegeven in millimeters (mm). De dikte van een naald hangt af van de dikte van het garen. Het werkt heel simpel: op het etiket van het garen ziet u welke dikte haaknaald u nodig heeft.

Garens

U kunt met alle soorten garens haken (ook breigarens). U heeft wollen, katoenen en synthetische garens, en dan zijn er ook nog garens die een mengvorm zijn, bijvoorbeeld wol/katoen of katoen/synthetisch. Voor winterhaakwerk (sjaals of mutsen) werkt u met wol of een wolmix. Voor zomerhaakwerk is vaak katoen of een katoenmix geschikt (sjaaltjes, topjes, tasjes). Voor woonaccessoires (kussens, dekens, onderzetters, pannenlappen) kunt u zowel katoen als wol gebruiken, afhankelijk van wat u maakt (onderzetter = katoen, deken = wol). In een patroon staat altijd aangegeven welk soort garen het meest geschikt is.

U weet nu wat u nodig heeft om aan de slag te gaan met uw eerste haakproject. In deel 2 kunt u zien hoe u een ketting maakt van lossen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer