Deel 5: Stapelaar van gegrilde groenten

Omroep: MAX

Duur: 0:03:40

Uitzending: vr 13 mei 2016 00:00

Deel 5: Stapelaar van gegrilde groente

Met groente kunt u veel meer doen dan koken in water! Mathijs Vrieze laat zien hoe u door groenten te grillen extra smaak kunt geven aan een gerecht. Bekijk de video en volg de stappen uit het recept.

Benodigdheden:

  • Grillpan (of koekenpan)
  • Kwastje
  • Bakpapier
  • Groentemes

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 150 gram oesterzwammen
  • 150 gram doperwten
  • tuinkers
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • halve kropsla
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 deciliter azijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • snufje peper en zout

Bereiding:

Bij het grillen van groente is het belangrijk om de groenten dun in te smeren met een klein beetje olie. Doe vooral geen olie in de grillpan! Zet de grill hoog, maar houd wel in de gaten dat het een bruin grillstreepje of ruitje blijft en niet gaat aanbranden. Zet uw afzuigkap op de hoogste stand. Heeft u geen grillpan? Gebruik dan een koekenpan.

Leg de plakjes spek op een stuk bakpapier en droog ze in een heteluchtoven op ongeveer 120°C. Dat duurt wel even, maar al het vet smelt eruit en er blijven knapperige spekchips over. Snijd de aubergine en courgette over de lengte in dunne plakken. De tomaten gaan in dikke plakken en de rode ui snijdt u in grove halve ringen. De grote oesterzwammen snijdt u in gelijke stukken, de kleintjes laat u heel. Nu gaat u de groenten per groente apart grillen.

Na het grillen, legt u de groenten op een groot bord. Zo koelen de groenten langzaam af en garen de groenten nog even door. Tot slot bakt u de doperwtjes even kort in de grillpan. Maak de dressing van fijngesneden knoflook, azijn, zout, peper en 1 eetlepel olijfolie. Serveer de gegrilde groenten met kropsla, de knoflookdressing, spekchips en garneer met wat verse tuinkers.

U weet nu hoe u met de grillpan groenten op een alternatieve manier kunt bereiden. Voor de afwisseling kunt u de kropsla vervangen door Romeinse sla, variëren met groenten of wat Parmezaanse kaas toevoegen. In deel 6 maken we een frisse salade van bleekselderij met prei. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie