Deel 6: Bleekselderijsalade met prei

Omroep: MAX

Duur: 0:05:10

Uitzending: vr 13 mei 2016 00:00

Deel 6: Bleekselderijsalade met prei

Bleekselderij kan op veel verschillende manieren gegeten worden. Bijvoorbeeld in een salade zoals deze van Mathijs Vrieze. Bleekselderij zit boordevol vitamines, antioxidanten en kalium en is dus supergezond!

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Snijmesje
  • Snijplank
  • Schaal
  • Koekenpan

Ingrediënten:

  • 300 gram peultjes
  • 300 gram bleekselderij
  • 2 Granny Smith appels
  • 8 verse (of gedroogde) pruimen
  • 1 prei
  • halve krop sla
  • 100 ml magere yoghurt
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • snufje peper en zout

Bereiding:

Breng een pan kruidenbouillon of water aan de kook. Hierin gaat u straks de groenten blancheren. Snijd de stengels van de bleekselderij los en was ze. Met een klein mesje haalt u nu de toppen van de stengels af en trekt u hierbij gelijk de draden in de lengte mee.

Snijd de bleekselderij in dunne hoefijzertjes en dompel ze een halve minuut onder in het kokende water. Daarna laat u ze uitlekken en afkoelen in een ruime schaal.

Maak de peultjes schoon door het kopje en de staart eraf te snijden en blancheer ze kort. Snijd de prei in gelijke hele ringen dompel deze ook even kort in het kokende water. Was de pruimen en appels en snijd ze in partjes. Pluk de bladeren van de kropsla, was ze in ruim koud water en laat ze goed uitlekken.

Meng de peultjes, bleekselderij, appels, pruimen en prei door elkaar. Verwarm al roerend de kerriepoeder in een drupje olijfolie, zodat de smaak en kleur goed vrijkomt. Meng het door de yoghurt en breng het op smaak met een snufje zout en peper. Meng de dressing door de salade. Bestrooi met geroosterde zonnebloempitten.

U weet nu hoe u met verschillende soorten groenten een gezonde en voedzame salade kunt maken. Voor de afwisseling kunt u de peultjes en pruimen vervangen door sperziebonen en abrikozen. In deel 7 gaan we iets heel anders doen met bleekselderij: we maken er een groenteshake van! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie