Deel 2: Gebakken vistartaarsushi

Omroep: MAX

Duur: 0:05:15

Uitzending: vr 13 mei 2016 00:00

Deel 2: Gebakken vistartaarsushi

Bent u ook zo dol op sushi maar heeft u het nog nooit zelf gemaakt, omdat u bang bent dat het veel werk is? Met dit recept voor zelfgemaakte sushi neemt Mathijs Vrieze al uw angsten weg. En: het is nog gezond ook!

Benodigdheden:

  • Mes
  • Mengkom
  • Snijplank
  • Vershoudfolie
  • Kookpan
  • Koekenpan

Ingrediënten:

  • 300 gram rauwe zalmfilet
  • 200 gram gerookte zalmsnippers
  • 4 eetlepels kappertjes
  • halve ui
  • 4 plakken noriwier
  • 200 gram pandanrijst
  • verse gember naar smaak
  • 8 bosuitjes
  • 2 theelepels wasabi
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepels magere yoghurt
  • snufje peper en zout

Bereiding:

Snijd de rauwe zalm en de gerookte zalmsnippers in kleine blokjes en doe deze in een grote mengkom. Snipper de ui, hak de kappertjes fijn en meng dit met een snufje peper door de zalm.

Leg de plakken noriwier op het aanrecht op vershoudfolie.
Verdeel de zalm over de zwarte zeewiervelletjes. Om ze goed op te kunnen rollen, legt u de zalm gelijkmatig in een strookje aan het begin van de vellen. Nu rolt u ze zo strak mogelijk op, daarna rolt u ze in de folie en legt u ze minimaal een half uur in de vriezer. Dan is het straks gemakkelijker om er mooie plakjes van te snijden.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg er tijdens het koken wat plakjes verse gember aan toe.

Maak een dipsausje van de wasabi, mayonaise en de magere yoghurt.

Snijd de zalmtartaar in gelijke plakjes en bak ze in een droge pan met antiaanbaklaag. Zalm is een vette vis (gezonde vetten!) en heeft daarom geen extra bakvet in de pan nodig. Bak ze kort aan één kant op hoog vuur aan. De combinatie van warm en koud in één hap is echt heerlijk!

Bak daarna in dezelfde pan de bosuitjes kort aan en blus ze af met een scheutje witte wijn of water. Met de deksel op de pan even een minuutje laten stoven.

Nu weet u hoe u zelf de lekkerste en gezondste sushi maakt. U kunt de gerookte zalm uit het recept ook vervangen door andere vissoorten en zo uw eigen verrassende combinaties maken. In het volgende deel neemt Mathijs u mee naar een heel ander continent: Afrika! Benieuwd naar zijn recept? Ga dan snel verder naar deel 3. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie