Duur 02:50
Gepubliceerd op 8 april 2016

Deel 6: Kinderen vervoeren

Kinderzitjes

Kinderzitjes zijn er in allerlei soorten en maten. Voor op de fiets kunt u een zitje bevestigen aan de stuurpen. Dit kan totdat uw (klein)kind ongeveer 15 kilo is. U kunt uw (klein)kind voor op uw fiets vervoeren als hij of zij goed kan zitten, ongeveer vanaf 9 maanden tot 3 jaar.

Daarna kan uw (klein)kind achter op de fiets worden vervoerd in een zitje. De stoeltjes voor achterop zijn geschikt vanaf tien maanden tot ongeveer zes jaar. Daarna kunnen ze als het goed is zelf fietsen.

Veiligheid

Let erop dat de voetjes van uw (klein)kind niet tussen de spaken kunnen komen. Jasbeschermers of voetbeschermers aan het kinderzitje zijn erg belangrijk.

Standaard

Als u kinderen op uw fiets vervoert, is het belangrijk dat u een goede standaard hebt: Er zijn speciale stevige standaarden die ervoor zorgen dat uw fiets stabiel blijft staan.

Stuurvergrendeling

Nog veiliger is het om een fiets met stuurvergrendeling te hebben: dan blijft het stuur recht staan als u uw fiets op de standaard zet.

Instap

Het is ook handig om een lage instap op de fiets te hebben, zodat u makkelijk op en af kunt stappen.

Standaard monteren

U kunt zelf heel makkelijk een andere standaard op uw fiets monteren.
Een standaard bestaat uit drie onderdelen: een plaatje, een bout en de standaard. Het plaatje brengt u aan op de vork, daar doorheen steekt u de bout. Zet de standaard op de bout, en draai de bout met sleutel 17 goed vast.

Steeds meer kinderen fietsen met een helm. Waar moet u op letten als u zo’n helm aanschaft? En waar moet een goed slot aan voldoen? Dit zal Ysbrand in deel 7 laten zien. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer