Duur 02:30
Gepubliceerd op 8 april 2016

Deel 7: Helm en slot

Veiligheid is belangrijk, voor uzelf en uw fiets!

Helm

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een helm? Allereerst is een goede pasvorm belangrijk. Als u met uw hoofd naar voren knikt, moet de helm blijven zitten op uw hoofd. Tussen het riempje en uw kin mag maximaal een vingerdikte zitten.  Ook moet u erop letten dat de riempjes kruisen onder uw oorlel.

Als u valt met uw helm op, dan kunnen er scheurtjes ontstaan die u niet kunt zien met het blote oog. Voor de zekerheid kun je beter een nieuwe helm aanschaffen.

Slot

  1. Kettingslot: een goed slot om uw fiets mee op slot te zetten, is een kettingslot van gehard staal. U kunt uw fiets daarmee vastzetten aan een lantaarnpaal en fietsendieven kunnen het slot niet doorknippen met een betonschaar.
  2. Kabelslot: slot dat wel door te knippen is.
  3. Beugelslot: prima maar niet zo flexibel.
  4. Ringslot: dit slot zit standaard op uw fiets. Hij is bevestigd aan je frame en u kunt het zelf op uw fiets monteren. Nadeel is wel dat een fietsendief alleen uw achterwiel hoeft op te tillen en uw fiets kan meenemen. Dus beter is een ringslot te combineren met een kettingslot bijvoorbeeld.

Uw fiets is pas klaar voor gebruik als alles goed staat afgesteld. En soms zal u ook een onderdeel moeten vervangen. Ysbrand vertelt in deel 8 hoe u dit kunt doen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer