Duur 04:20
Gepubliceerd op 8 april 2016

Deel 3: Achterband vervangen

Als het profiel van uw achterband versleten is, is het tijd voor een nieuwe achterband. Die kunt u best zelf verwisselen.

Gereedschap

Om uw achterband te vervangen heeft u nodig:

 • twee sleutels 15;
 • twee sleutels 10;
 • een schroevendraaier;
 • en natuurlijk een nieuwe achterband.

Maat band

Kijk welke maat buitenband u nodig heeft. De maat staat op de zijkant van de band.

Wiel loshalen

 1. Verwijder eerst de kettingkast door deze los te schroeven.
 2. Draai de kettingspanmoeren, de asmoeren en de rembeugelmoer los. Gebruik hiervoor de sleutels 10 en sleutels 15.
 3. Haal het boutje van de rembeugel erdoor.
 4. Om het wiel eraf te kunnen halen, moet u nu eerst de ketting eraf halen. Schuif het wiel naar voren en haal de ketting aan de buitenkant (kant van de vork)eraf. Trek het wiel naar achteren uit de vork. Verwijder de ketting.
 5. Het wiel is nu los en nu kunt u de band verwijderen.

Band verwijderen

Draai het ventiel los en gebruik de bandenlichters om de buitenband van de velg te wippen. Zo kunt u met de hand de buitenband eraf halen. Eventueel kunt u de binnenband nu ook vervangen.

Buitenband erop

Doe nu alles in omgekeerde volgorde weer terug. Dus:

 1. Begin met de nieuwe buitenband om het wiel te leggen en dan pas de binnenband.
 2. Draai het ventiel van de binnenband weer vast in het wiel en trek de buitenband over de binnenband. Als u de binnenband wat oppompt gaat het makkelijker.
 3. Het laatste stukje links en rechts van het ventiel gaat het lastigst: om meer ruimte te creëren, knijpt u de band aan de tegenovergestelde kant naar het midden van de velg.

Wiel weer terug in fiets

Nu doet u het wiel weer terug in uw fiets: precies op de manier zoals u het eruit heeft gehaald maar dan in omgekeerde volgorde. Een tip is om foto’s te maken van elke stap die u doet, zodat u weet in welke volgorde u de boutjes en moertjes weer aan moet draaien.

Iedere fiets heeft remmen, en de meeste ook versnellingen. In deel 4 legt Ysbrand uit wat daaraan te sleutelen valt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reacties (2)

  BIJBLOEM says:

  De film doet het niet …
  Jammer.

   MAX Vandaag says:

   Beste BIJBLOEM, bedankt voor uw reactie. We hebben helaas te maken met een technisch probleem bij de cursussen. We hopen dit binnenkort op te lossen. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

Bekijk ook

Meer