Duur 02:55
Gepubliceerd op 8 april 2016

Deel 5: Verlichting

Zien en gezien worden, is erg belangrijk als u op de fiets zit. Het is verplicht om een voor- en achterlicht te hebben. Verder dient u zijwielreflectie en een wit reflecterend stuk op uw spatbord te voeren.

Dynamoverlichting

Op oudere fietsen zit vaak een dynamo. Als uw verlichting het niet meer doet, kan het zijn dat er een draadje los zit. Of de dynamo staat niet goed afgesteld. Dit laatste kunt u controleren door aan het wiel te draaien en te kijken of het wieltje van de dynamo draait.

De draadjes moeten goed contact maken. Een draadje gaat van de dynamo door het frame naar het achterlicht en het andere draadje gaat naar de koplamp. Kijk even of er geen breuken in zitten, voor zover u dat kunt zien.

De koplamp bevat een gloeilampje. Dat kan natuurlijk ook kapot zijn. Bevestig de koplamp op uw fiets en bevestig de draadjes op de juiste manier. Controleer uw verlichting door uw fiets op de standaard te zetten, u fiets schuin te zetten en aan het wiel te draaien.

Batterijlampjes

Er zijn ook heel veel goede alternatieven op de markt zoals lampjes met een batterij. Als die het niet meer doen, is het vaak een kwestie van de batterij vervangen. Ook wel makkelijk!

In Nederland vervoeren de meeste ouders hun kinderen per fiets; in een kinderzitje of gewoon achterop. In deel 6 vertelt Ysbrand hoe u dit veilig doet. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer