Duur 03:17
Gepubliceerd op 19 mei 2016

Deel 5: Versieren met fondant

Voor het versieren van cupcakes kunt u marsepein of fondant gebruiken. Voor deze geboortecupcakes gebruiken we fondant: dat werkt prettig omdat het heel elastisch is en in tegenstelling tot marsepein vindt bijna iedereen dit lekker.

Benodigdheden:

  • 250 gram witte fondant
  • Kleurstof naar keuze
  • Deegroller of rolstok
  • Poedersuiker
  • Uitstekers
  • Eetbare lijm, glazuur of water
  • Kwastje
  • Babymuisjes

Werkwijze:

Begin met het soepel kneden van de fondant. Verdeel de fondant in verschillende stukken. Breng de gewenste kleurstof met een satéprikker aan op de fondant en kneed totdat de fondant egaal gekleurd is. Gebruik hiervoor handschoentjes om te voorkomen dat uw handen ook meekleuren.

Strooi wat poedersuiker over uw werkvlak en deegroller. Rol de fondant uit tot lapjes van 2 mm dik. Keer de fondant regelmatig tijdens het rollen.
Druk de uitstekers in de fondant om de gewenste vormpjes uit te steken. Met plunger cutters kunt u de vormpjes heel makkelijk uit de vorm verwijderen en er een patroontje in maken. Zorg voor een paar rondjes ter grootte van de cupcake en wat kleinere vormpjes, zoals geribbelde rondjes, bloemetjes, vogeltjes en vlindertjes.

Bevestig de uitgestoken fondant op de cupcakes. Begin met de grote rondjes. Leg die op de met botercrème bedekte cupcake en wrijf zachtjes aan. Gebruik een kwastje met wat eetbare lijm (verkrijgbaar bij de bakwinkel), glazuur of water om de overige decoraties op te plakken.

Voor eenvoudige geboortecupcakes kunt u de met botercrème besmeerde cupcakes ook bedekken met een laagje babymuisjes. Eenvoudig maar wel feestelijk!

Tips:                                                                                   

  • Laat uitgestoken bloemetjes en vlinders drogen in een eierdoos of wat opgevouwen aluminiumfolie: eenmaal hard geworden blijven de blaadjes en vleugeltjes mooi omhoog staan!
  • In plaats van poedersuiker kunt u voor het uitrollen van fondant (en marsepein) ook Crisco gebruiken. Dit is een plantaardig vet dat voorkomt dat de marsepein of fondant blijft plakken aan uw werkvlak of deegroller. Het heeft als pluspunt dat u fondant en marsepein er mooi van gaan glanzen.
  • Gebruik ook eens eetpapier met een leuke print, waar u dan weer een uitgestoken vormpje van fondant bovenop legt.

Op deze manier kunt u cupcakes op oneindig veel wijzen versieren. Er zijn ook allerlei marsepeinen figuurtjes in babythema verkrijgbaar. Leuk voor als u op kraamvisite gaat! In het volgende deel leert u hoe u zelf roosjes van marsepein kunt maken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer