Duur 02:30
Gepubliceerd op 28 april 2016

Deel 2: Materialen

Welke materialen heeft u nodig om een cocktail te maken? Een echte bar met barbenodigdheden heeft u waarschijnlijk niet thuis, maar met gewone keukenspullen komt u ook al een heel eind.

Meten en shaken

Omdat de cocktail uit Amerika komt, hebben de meeste materialen een Amerikaanse naam:

  • de shaker
  • de strainer (zeefje)
  • de jigger (maatbekertje)

Een eenvoudige shaker koopt u bij een winkel met huishoudelijke artikelen. Een theezeefje kan als strainer dienen en met een kleine maatbeker kunt u hoeveelheden drank afmeten. Een lange lepel is handig als u in een hoog glas moet roeren.

Zorg ook voor een goede snijplank en een mesje om citroen of limoen mee te snijden. Uitpersen kan met een citruspers.

IJs

IJs is een belangrijk onderdeel van een cocktail. Neem ijsblokjeszakjes om een grote voorraad ijsblokjes te maken. Crushed ijs kunt u zelf maken door blokjes te malen in een sterke blender, of u kunt een ijscrusher kopen. Als u die niet hebt, is de eenvoudigste methode ijsblokjes in een schone theedoek te doen en daar op te slaan met bijvoorbeeld een deegroller of koekenpan. Leg er wel een plank onder, anders krijgt u deuken in uw aanrecht!

Glazen

Er bestaan verschillende typen glazen waar cocktails in geserveerd worden. Heeft u die niet? Een limonadeglas, een wijnglas of een bierglas op een voet kunt u ook gebruiken.

Rietjes

Sommige cocktails worden geserveerd met een roerstaafje of en rietje. Let er bij de rietjes op dat u brede rietjes neemt. Limonaderietjes raken snel verstopt als u crushed ijs gebruikt.

Recepten lezen

In veel cocktailrecepten worden hoeveelheden aangegeven met ‘een deel dit’ en ‘twee delen dat’. Hoeveel heeft u dan nodig? De meeste cocktails bevatten totaal ongeveer 60 tot 70 ml alcoholische drank. Op die manier kunt u zelf de hoeveelheden berekenen.

Als u alles in huis heeft, kunt u door naar deel 3. Hier gaat u met de eerste cocktail beginnen, de amaretto sour. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer