Clam Chowder (Kokkels) van Bart

Ingrediënten:

  • 400 gram kokkels, schoongemaakt
  • 1 liter visbouillon
  • 30 gram boter
  • 70 gram bacon, in blokjes gesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 250 gram aardappelen, geschild, in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 100 milliliter room
  • peper

Bereiding:

Kook de kokkels 3 minuten in een klein laagje water in een soeppan. Haal de kokkels uit de pan zodra de schelpen open staan. Bewaar het vocht uit de pan in een grote kom en haal het kokkelvlees uit de schelpen (bewaar ongeveer 20 schelpen voor de garnering). Zet de kokkels apart.

Doe de boter in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de pancetta, uien en selderij toe. Bak 5 minuten op laag vuur tot de uien glazig zijn en het vet uit de pancetta is. Voeg de aardappelblokjes toe en bak een minuut mee. Voeg nu de bouillon van de kokkels, de visbouillon, blaadjes laurier en tijm toe en kook de aardappelblokjes in 8-10 minuten gaar op middelhoog vuur. Zet nu het vuur laag en voeg de room toe. Breng de soep op smaak met peper. Zout toevoegen is waarschijnlijk niet nodig omdat de pancetta en de kokkels al zout genoeg van zichzelf zijn. Laat de soep nog vijf minuten op laag vuur staan voordat je hem opdient. Voeg 1 minuut voordat je de soep gaat serveren de kokkels toe.

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie