Gabriëlla, Edsilia, Vianna en Frank, Zorg uit handen

Zorg uit handen: Vianna, Frank en Gabriëlla uit Klazienaveen

6 bekende Nederlanders nemen in Zorg uit handen tijdelijk de dagelijkse intensieve zorgtaken van mantelzorgers over. Door zich voor even te ontfermen over de zorgvrager en openhartig de eigen ervaringen met de kijker te delen, laat de BN’er zien hoe urgent de verhalen zijn en wat de impact van mantelzorg is op het leven van zoveel gewone Nederlanders.

Mantelzorger: Vianna (25)
Zorgvrager: Frank (22) en Gabriëlla (56)
In aflevering 5, op 30 september 2019, neemt Edsilia Rombley (41) tijdelijk de zorgtaken van Vianna over. 

De situatie

Vianna zorgt voor haar moeder Gabriëlla en broertje Frank. Haar broertje is licht verstandelijk beperkt (IQ van 78) en zwaar autistisch. Haar moeder heeft een visuele beperking, is licht verstandelijk beperkt (IQ van 79) en heeft een lichte vorm van autisme. Na het overlijden van haar vader, Vianna is dan pas 18 jaar, (hij heeft ook een laag IQ van 52 en hartproblemen) staat Vianna er alleen voor. Al snel wordt ze officieel mentor van haar broer Frank. Zelfstandig gaat ze op zoek naar hulp voor haar moeder en broer en klopt aan bij zorg- en gemeentelijke instanties. Ze heeft dagbesteding en financiën voor hen geregeld. Tijd voor zichzelf heeft Vianna niet, want Frank en Gabriela hebben continu begeleiding nodig. Om die reden is Vianna bezig haar moeder en broer onder begeleid wonen te krijgen, zodat zij eindelijk aan de slag kan met haar eigen leven, maar dat kan nog wel 2 jaar duren.

Zorgvragers Frank en Gabriëlla

Zorgvrager Frank kan door zijn autisme geen emoties lezen bij anderen. Doordeweeks gaat hij naar een dagbesteding, wanneer Vianna naar haar school of werk gaat. Vianna helpt hem zelfstandig worden, dus leert hem koken, maar ook met geld omgaan middels een kasboek. Zij helpt hem in het verkeer, op tijd komen en spoort hem aan in het huis om van de bank af te komen.

Gabriëlla heeft een zeldzame oogafwijking, Achromatopsie en Nystagmus. Een bijzonder visuele beperking waardoor zij slechts 20 procent ziet en kleurenblind is. Ze loopt dan ook met een stok en een zonnebril op, omdat ze het zonlicht moeilijk kan verdragen. Deze oogafwijking brengt de nodige beperkingen met zich mee waarbij Vianna haar moeder ondersteunt. Daarbij is Gabriëlla licht verstandelijk beperkt en kan door haar autisme snel overprikkeld zijn.

Mantelzorger Vianna

Vianna heeft al vanaf zeer jonge leeftijd de zorg voor haar familie. Zij heeft geen onbezorgde jeugd gehad, want alles staat in het teken van zorg. Door de mantelzorg is ze op bepaalde vlakken zeer volwassen, maar op andere vlakken heeft ze veel gemist. Uitgaan, jongens… ze kan er niet over meepraten met leeftijdsgenoten. Ze is de moeder van het gezin. Doordat haar taken nu worden overgenomen door Edsilia Rombley kan Vianna voor het eerst in haar leven op vakantie.

Vianna: ‘ik ben al mijn hele leven mantelzorger. Ik ben eigenlijk in een mantelzorgsituatie geboren’

Geef een reactie

Reactie

    Liesbethk says:

    Hoe kan ik Vianna helpen, ik vind dit echt niet normaal. Deze heldin verdient ook een eigen leven.