Najib, Huug en Robert in Zorg uit Handen

Zorg uit handen: Huug en Robert uit Ede

6 bekende Nederlanders nemen in Zorg uit handen tijdelijk de dagelijkse intensieve zorgtaken van mantelzorgers over. Door zich voor even te ontfermen over de zorgvrager en openhartig de eigen ervaringen met de kijker te delen, laat de BN’er zien hoe urgent de verhalen zijn en wat de impact van mantelzorg is op het leven van zoveel gewone Nederlanders.

Mantelzorger: Huug (63)
Zorgvrager: Robert (24)
In aflevering 3, op 16 september 2019, neemt Najib Amhali (48) tijdelijk de zorgtaken van Huug over. 

De situatie

Huug en zijn ex-vrouw Petra krijgen 24 jaar geleden samen een zoon: Robert. Wanneer Robert 2 jaar is (bijna 3) krijgt hij in zijn bedje een hersenbloeding. Hij wil naar beneden maar valt van de trap met kort zuurstofgebrek tot gevolg. Huug en Petra zijn 3 jaar na het ongeluk uit elkaar gegaan. Sindsdien is Robert de helft van de week bij zijn vader (zondag tot en met donderdag) en de andere helft van de week bij zijn moeder. Zij delen de mantelzorg voor Robert.

Zorgvrager

Doordat Robert niet-aangeboren hersenletsel heeft, heeft hij 24-uurs zorg nodig. Hij heeft onder andere hulp nodig bij zijn persoonlijke verzorging (kleedt zichzelf aan maar vaak binnenstebuiten of omgekeerd) tanden poetsen, na het douchen checken of alles schoon en droog is, eten maken, planning, halen en brengen. Robert heeft continue aandacht nodig, want hij loopt wat wankel en is door het zuurstofgebrek verstandelijk beperkt. Hij heeft geen besef van kwaad en denkt niet na over de gevolgen van zijn daden.

Zorg uit handen

Mantelzorger Huug vindt het heel moeilijk om de zorg uit handen te geven aan een onbekende, omdat Robert’s beperking speciaal is. Huug vindt dat hij als vader zijn zoon het beste kan verzorgen. Ziet veel als gewoon ‘vadertaken’, maar geeft ook wel aan dat hij heel veel taken heeft die niet bij een 24-jarige zoon passen. Dat is zeer confronterend, want daarmee wordt hij elke keer herinnerd aan de beperkingen van Robert. De intensieve zorg voor Robert in combinatie met werken lukt niet goed. Daardoor kan Huug de helft van de week (bijna) niet werken en moet hij de andere helft van de week, wanneer Robert bij zijn moeder is, zoveel mogelijk uren werken om geld te verdienen. Hij zou wel vaker en meer willen werken, maar dat kan niet.

Huug: ‘ik vind het mantelzorgen een emotionele achtbaan. Soms zit ik gillend bovenin en dan weer jankend onderin’

Geef een reactie