Van onschatbare waarde

Informatief

Verkopers van bijzondere en waardevolle spullen krijgen de kans om hun object te verkopen aan één van de vier experts. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug.

Een nieuw seizoen vanaf maandag 13 februari om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Wo 2 september 2020 20:35 NPO 1 47 min
Herhaald op 5 augustus 2022 NPO 2

Klokje van architect Berlage

Karel erfde van zijn ouders een staand klokje van architect Berlage dat hij nu wil verkopen. Jan Willem heeft een ring die hem aan King Arthur doet denken. Joost heeft een vouwmes gemaakt waar meer dan 400 uur werk in zit.

Karel erfde van zijn ouders een staand klokje dat hij altijd in de woonkamer op de kast had staan. Tot hij het een keer liet taxeren en ontdekte dat het klokje van de architect Berlage is. Hij borg het veilig op in een kluis, maar wil het nu graag verkopen, zodat hij het hele gezin mee kan nemen op vakantie naar de Malediven. Vinden de experts het klokje een gezinsvakantie waard?

Jan Willem hield als kind al van antiek. Vrienden van zijn grootouders woonden in een prachtig oud huis vol met mooie spullen. Als hij daar klusjes deed, mocht hij weleens wat uitzoeken van een schaaltje. Deze ring deed hem aan King Arthur denken, dat vond hij mooi. Nu wil Jan Willem de ring verkopen, omdat het toch niet in zijn verzameling past.

Joost heeft ook een voorwerp meegebracht, maar niet een antiek stuk. Joost maakt zelf vouwmessen. Van het lemmet tot het heft; ieder schroefje, draadje en bewegend deeltje maakt hij zelf. Zijn pronkstuk, waar hij meer dan 400 uur van zijn vrije tijd aan heeft besteed, bestaat uit ruim 300 onderdelen van staal, verguld messing en koper. Geen antiek, maar wel vakmanschap van de bovenste plank. Hoe wordt het gewaardeerd door de experts?