Hollandse Zaken

Informatief

Journalistiek discussieprogramma met feiten, meningen en emoties, over kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag.

Vanaf 20 juni 2020
Elke zaterdag om 20.30 uur op NPO 2
Geen uitzending op 11 juli en 15 augustus
(8 afleveringen)

Za 27 juni 2020 20:35 NPO 2 46 min

'Helden' van de zorg terug bij af?

Nu het stof van de coronacrisis lijkt neer te dalen, voelt verpleegkundig Nederland zich met lege handen staan. Hollandse Zaken over het groeiend cynisme onder zorgmedewerkers.

Hollandse Zaken gaat dit keer over het groeiend cynisme onder zorgmedewerkers. Tijdens de coronacrisis werkten ze zich het snot voor de ogen. Als soldaten aan de frontlinie zagen ze dagelijks coronapatiënten sterven. Als dank voor hun tomeloze inzet werd er voor hen geklapt, kregen ze Hollandse Nieuwe en heel veel bossen bloemen.

Nu het stof van de coronacrisis lijkt neer te dalen, voelt verpleegkundig Nederland zich met lege handen staan. De helden van de zorg zijn terug bij af. Voor een hoger salaris is geen ruimte. En de verpleegkundigen en verzorgenden die veel overuren draaiden - en daardoor wat meer verdienden- raken nu mogelijk hun huur-, kinderopvang- en zorgtoeslag kwijt.

Is het hoog tijd dat de zorg daadwerkelijk meer aandacht, beloning en waardering krijgt? Met minder werkdruk en met meer regie en autonomie waar de verpleegkundigen en verzorgenden zo naar verlangen. Met minder marktwerking en minder regels.

Hollandse Zaken deed samen met de FNV onderzoek onder ruim 6000 zorgmedewerkers. Met verrassende reacties op onder andere de vraag hoe zij terugkijken op alle steunbetuigingen.