Hallo Nederland

Dierenvoedselbank, protest tegen 15 arbeidsmigranten in een Waalwijkse eengezinswoning en piloot voedseldroppings Tweede Wereldoorlog voor het eerst in Nederland.

Bij de voedselbank krijgen mensen die dit niet kunnen betalen elke week een krat met eten, maar daar zit geen voer in voor het huisdier. Minima kunnen daarom in Tilburg terecht bij de dierenvoedselbank. Meer dan 250 gezinnen maken al gebruik van deze service, die binnenkort uitbreidt naar Den Bosch. En dat betekent een verdubbeling van het aantal Brabantse gezinnen dat deze hulp krijgt.

Verder: bewoners in een wijk in Waalwijk voeren sinds een week protest tegen de komst van een groot aantal arbeidsmigranten die samen in één huis komen te wonen. Maar liefst vijftien - vooral Polen - huren een kamer in een eengezinswoning. De Gemeente Waalwijk vindt dat ongewenst, maar zegt er niets tegen te kunnen doen. De buurt is het daar niet mee eens.

En het is 73 jaar geleden dat de geallieerden voedseldroppings uitvoerden boven bezet Nederland. Tijdens deze Operatie Manna werd net na de hongerwinter zo'n 11.000 ton aan voedsel boven - vooral - de Randstad gedropt. De geallieerden voerden in een paar dagen tijd ruim 5000 vluchten uit. Bill Moore was één van de piloten tijdens de oorlog. En vandaag zette hij voor de allereerste keer in zijn leven daadwerkelijk voet op Nederlandse bodem.