Hallo Nederland

Informatief

Dagelijks actuele, ontroerende en verrassende verhalen van eigen bodem.

Di 16 januari 2018 18:30 NPO 2 16 min
Herhaald op 17 januari 2018 NPO 2

Hallo Nederland

Tekort aan carnavalsvrijwilligers, paus beloont Limburger Koos en komt er een verbod op pulsvissen?

Als het aan het Europese parlement ligt komt er een verbod op pulsvissen. Dat is een manier van vissen naar bijvoorbeeld schol waarbij op de bodem van de zee kleine schokjes worden gegeven waardoor de vissen in het net zwemmen. Deze methode wordt vooral door Nederlandse vissers gebruikt. Maar hoe werkt het precies? En is het nou juist wel of niet diervriendelijk?

Verder: nog maar vijf weken en dan is het weer carnaval. Voor carnavalsclubs breken weer spannende tijden aan om de praalwagens op tijd af te hebben. Maar veel verenigingen kampen met een probleem. Ze hebben een tekort aan vrijwilligers die meehelpen met het bouwen van de wagens, zo ook carnavalsclub Wij uit Bergen op Zoom.

En hij mag zich sinds deze week ridder in de orde van Sint-Sylvester noemen. Die eer valt te beurt aan Koos Swinkels uit Venray. De paus beloont hem daarmee voor zijn werk voor het behoud van katholiek erfgoed in Limburg. Koos zet zich in voor de restauratie van allerlei Limburgse kappelen en kruizen, die vaak gewoon langs de weg staan.