we hebben ruzie

We hebben ruzie #6: Jouw plek in het gezin

Het ondergaan van een familieopstelling is populair. Deze methode probeert bloot te leggen hoe patronen die je als kind hebt aangeleerd in je volwassen leven voor problemen zorgen, zoals familieruzies. Coach en familieopsteller Els van Steijn: “Als mensen gedoe hebben in relaties of op hun werk, komt dat omdat zij niet op hun goede plek staan.” 

In elk gezin heeft een familielid een eigen plek. Maar door verschillende gebeurtenissen kun je als kind van plek veranderen en bijvoorbeeld naast of boven je ouders komen te staan. En dat zorgt voor ruzies. Om inzicht te krijgen in de oorzaak van een familieprobleem kun je een opstelling laten maken. Maar werkt zo’n sessie ook? In deze zesde aflevering van We hebben ruzie ondergaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel allebei een opstelling bij coach Jet Centeno. Zij legt haarfijn uit dat Jantine niet op de goede plek staat. “En ik kan je zeggen: daar komt hommeles van in de familie.”

Elles de Bruin gaat op bezoek bij de coach en familieopsteller Els van Steijn. Jaarlijks melden zich duizenden Nederlanders bij haar die problemen hebben met familieleden of andere relaties. Door een familieopstelling probeert Els duidelijk te krijgen waar het probleem vandaan komt. Elles volgt een paar van deze sessies en spreekt met een aantal mensen. Heeft de methode hen geholpen?

Nieuwe afleveringen zijn elke week op MAX Vandaag, in de NPO Radio 5-app en via de bekende streamingsdiensten te beluisteren. Op laatstgenoemde kunt u zich ook abonneren op deze podcast.

Geef een reactie