verstilde verhalen

Podcast Verstilde Verhalen: #4 Het Twentol-monument

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van 12 van deze – voor de meeste mensen onbekende – monumenten. 

Corry Bosch

Deze aflevering van Verstilde Verhalen vertelt het dramatische verhaal van verzetsvrouw Corry Bosch in Deventer. Een uur voor de bevrijding van Deventer is Corry, samen met 4 leden van de verzetsgroep waar zij inzat, gefusilleerd. Het zesde lid was al eerder omgekomen bij een brand in de Twentol-oliefabriek, waar de verzetsgroep zich schuilhield. In de aflevering zijn diverse neven van Corry te horen. Ze vertellen over hun tante, hoe ze in het verzet kwam en wat voor vrouw het was. Ook wordt er ingegaan op hoe Deventer de bevrijding beleefde, terwijl de lijken van de verzetsgroep door de stad naar de kerk werden gedragen in het feestgedruis.

Het zevende lid van de verzetsgroep

Ook wordt de zoektocht gestart naar het zevende lid van de verzetsgroep. Hij is de dans ontsprongen, maar waarheen en wat was zijn rol? Sinds het moment van zijn verdwijning heeft niemand ooit nog contact met hem gehad, laat staan over wat er nou precies is gebeurd. In Verstilde Verhalen is voor het eerst te horen waar dit zevende lid is gebleven. En op het Twentol-monument staat ook, als enige in Nederland, een Duitse naam. Wat doet deze naam daar?

Beluister de podcast:

 

De podcast Verstilde Verhalen is te beluisteren vanaf 22 januari 2020 op MAX Vandaag en nporadio1.nl.

Geef een reactie

Reactie

  1. Richard Woolderink says:

    Triest verhaal zo op de dag van de bevrijding.