De geboden van Slagter en Dresselhuys

De Geboden van Slagter en Dresselhuys #11: Cisca in tijgerprint, Marijn de Vries heeft een link met de DDR en Jan in de Masked Singer?

Vanuit de Grote Kerk in Hilversum nemen Cisca Dresselhuys en Jan Slagter hun week door.

Welke kleding droeg je als gereformeerde op zondag? Jan en Cisca gaan het hebben over zwarte kousen, rokjes en tijgerprint! Jan is gek op quizzen en wordt onderworpen aan een heuse Bijbelquiz. En Jan en Cisca bellen met Kasteelvrouwe Emmy in Frankrijk. Hoe houdt Emmy zich als ex-gereformeerde staande in dit katholieke land?

En de Tour de France beleeft zijn hoogtepunt. Net terug uit Frankrijk: columnist, journalist, ex-wielrenner en ex-gereformeerde Marijn de Vries is te gast. Marijn wordt niet graag feminist genoemd. Iets wat Cisca tegen de borst stuit.

Geef een reactie

Reacties (2)

    An3s says:

    Geniet van jullie Podcast over de (ex) ggrreformeerden. Zelf ben ik van de “lichtere” hervormde kerk maar in de onkerkelijke stad Groningen waren er nog altijd wel veel gereformeerden. Ook op de studentenvereniging VERA (SSR Groningen)was ongeveer de helft Gereformeerd synodaal en de andere helft hervormd. Op de christelijke middelbare school zaten de kinderen van gereformeerden van het Ommeland en van de boeren van ’t Hoogeland.

    Drie dingen wil ik graag vermelden:
    1. eigenlijk een vraag: waren de platen met daarop de Brede (balzaal, schouwburg, speelhuis) en Smalle weg (zondagsschool, diaconessenhuis) in jullie omgeving bekend? Of was dit geen gereformeerd verschijnsel?
    2. Mij schoot te binnen dat ik eens bij een klasgenoot in Grootegast logeerde. Dat was en is een vrij (ook vrijgemaakt-)gereformeerde plaats. Mij staat bij dat er jaarlijks een kermis of iets wat daarop leek werd gehouden maar dat werd m.i. bewust geen kermis genoemd (want dat was werelds en verboden) maar LUNAPARK. Komt jullie dat bekend voor?
    3. Ik denk dat de zondagsschool vooral iets hervormds was of heb ik dat mis. Of kwam het in Gereformeerde kring ook voor?
    Ik ben benieuwd naar de volgende afleveringen.
    Hartelijke groet, Andries.

    cko2730 says:

    Tot voor kort kende ik het woord Pocast wel, maar ik had er nog nooit een beluisterd. Toen ik echter bij Max zag dat er podcasts waren over een gereformeerde jeugd enz. werd ik wakker en ben ik de podcasts gaan beluisteren. Mijn jeugdjaren liggen al heel lang achter mij (ben nu 92 jaar) maar heb er nog veel herinneringen aan. Geboren en opgegroeid in Delft in een NH (Geref.Bond) gezin. Dat hield dus in op zondag ’s morgens naar de Kinderkerk, ’s middags naar de Zondagschool en dan om 17.00 uur nog eens naar de kerk En dan ook nog psalmverzen uit het hoofd leren voor de Zondagschool maar ook voor de Lagere School. De voorzitter van het schoolbestuur was Ds Pieter Zandt, later voorzitter SGP en kamerlid. En op de leeftijd van 14 jaar lid van de NH Knapenvereniging op Ger. Grondslag. De reze des Heeren werd er wel ingestampt. Toch heb ik een redelijk fijne jeugd gehad en heb niet geleden onder het feit dat bepaalde gedragingen niet mochten (zoals sport en/of fietsen op zondag, geen bioscoop/theater). Ook viel er zo nu en dan thuis wel eens wat te lachen, dus het was geen sombere boel. Zo lang je je aan de regels hield was er niets aan de hand. Ik had een gerefomeerd vriendje. kerkelijk meelevend maar toch een wat lichtere aanpak dan bij ons thuis. Daar werden zelfs grapjes gemaakt over de bijbel. Geleidelijk aan heb ik mij ontworsteld aan die Geref. Bond en uiteindelijk pas op 42-jarige leeftijd de kerk verlaten. Maar nog altijd luister ik met genoegen naar orgelmuziek en naar gemeentezang op You Tube en op Spotify. En beste Jan Slagter, ook ik ben een fan van Feike Asma maar er zijn nog veel meer fantastisch organisten, zoals Gert van Hoef en Marco den Toom. En heb je wel eens geluisterd naar de pslamzang met orgelbegeleiding van Bob van Stempvoort(inmiddels overleden) in Rhenen? Prachtig !